Český pár finálovou smůlu neprolomil. Pavláska však čeká debut v první stovce světa

- Jan Vojkůvka

Roman Jebavý s Adamem Pavláskem (na snímku) mají ve finálových zápasech na ATP Challenger Tour velkou smůlu. Česká dvojice se probojovala už do svého čtvrtého letošního souboje o titul, ale ani v italském Janově si na trofej nesáhli. V nedělním utkání podlehli Dustinovi Brownovi a Andreovi Vavassorimu dvakrát 2:6. Důvod k radosti tu však přeci jen je! Adama Pavláska totiž čeká debut v první stovce na žebříčku čtyřhry.

Sedmadvacetiletý Adam Pavlásek, který letos uzavřel svou singlovou kariéru s tím, že se chce soustředit na čtyřhru, si stanovil pro tuto sezonu jediný cíl – proniknout do první stovky deblového žebříčku ATP. A to se mu v pondělí povede! Bude totiž figurovat na 99. místě světa.

Dopomohla mu k tomu fungující souhra s dvaatřicetiletým Romanem Jebavým, s nímž v této sezoně odehrál sedm challengerů a hned čtyřikrát z toho byl postup až do finále. Poslední krůček k tolik kýžené trofeji se ale zatím nepovedlo udělat.

První finále si český pár zahrál v červenci na challengeru v Brunšvíku, následoval postup do souboje o titul na srpnové akci v Liberci. V obou případech však následovala finálová porážka ve dvou setech.

O poznání blíže byli Češi k titulu minulý týden v polském Štetíně, kde o osudu utkání rozhodoval až rozhodující supertiebreak. V něm ovšem byla na konci šťastnější dvojice Dustin Brown a Andrea Vavassori, tedy přemožitelé Jebavého a Pavláska i z nedělního finále v Janově. Tento týden však závěrečný duel turnaje ve čtyřhře tak vyrovnaný nebyl a Češi tahali za kratší konec od samotného začátku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Aon Open Challenger (@aonopenchallenger)

Klíčem k vítězství Browna s Vavassorim se ukázal servis. Německo-italský pár totiž nenabídl svým soupeřům ani jeden brejkbol, což bylo rozhodující. Češi naopak ztratili podání hned čtyřikrát.

Zatímco s Jebavým se Pavláskovi prozatím nepovedlo na challengerech triumfovat, tři tituly v probíhající sezoně přeci jen vybojoval. V Madridu a Záhřebu vyhrál po boku Igora Zelenaye a ve švýcarském Zugu slavil prvenství spolu se Zdeňkem Kolářem. Zkušenější Jebavý rovněž letos slavil jeden titul, vybojoval jej ve španělské Marbelle spolu s Rakušanem Philippem Oswaldem.

Jebavý s Pavláskem se pokusí svou povedenou souhru, které chybí pouze ta jedna třešnička na dortu, nadále rozvíjet a příští týden se vypraví dokonce na turnaj ATP v bulharské Sofii. V prvním kole na ně čeká srbská dvojice Ivan a Matej Sabanovovi, které před týdnem ve Štětíně dokázali porazit.