Nosková se kvalifikovala v Tallinu! Čeká ji nenasazená Francouzka

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Linda Nosková potvrdila v kvalifikačních bojích na turnaji WTA v estonském Tallinu roli favoritky a postoupila do hlavní soutěže. V nedělním finálovém kole si poradila s Britkou Heather Watsonovou 6:1, 7:6(0). V úvodním kole hlavní soutěže se střetne s nenasazenou Diane Parryovou, současnou 66. hráčkou světa.

Sedmnáctiletá Nosková šla do kvalifikace v Tallinu jako nasazená čtyřka a patřila mezi favoritky na jedno z šesti místenek pro hlavní soutěž. Tuto svou pozici nakonec také potvrdila a během dvoukolové kvalifikace neztratila ani jeden set.

V sobotu vyřadila z kvalifikačního pavouka Nizozemku Lesley Pattinamaovou Kerkhoveovou, které dokonce nenabídla ani jeden brejkbol! Po vítězství 6:3, 6:4 se mohla těšit na souboj s Heather Watsonovou, která během kariéry vyhrála hned čtyři turnaje WTA a ve světovém žebříčku figurovala dokonce v první čtyřicítce.

Třicetiletá Britka má ale svá nejlepší léta za sebou a pokud nebudeme počítat senzační postup do osmifinále Wimbledonu, za což neobdržela žádné body do žebříčku, vesměs se musí trápit v kvalifikacích a hlavní soutěže příliš často nehraje.

V souboji s Noskovou dokázala Watsonová kousat a dokonce jednou české hráčce prorazila podání. Nosková se však na returnu prosadila hned třikrát a ve druhém setu, v němž ztratila vedení 2:0, si dokázala zcela podmanit rozhodující tiebreak. Neztratila v něm ani jeden bod a soupeřku deklasovala 7:0.

Nosková si v Tallinnu zahraje letos už čtvrtou hlavní soutěž na nejvyšším okruhu. Vedle Livesport Prague Open, na kterém se blýskla nečekaným postupem do semifinále a debutovala díky tomu v první stovce světa, se letos prodrala skrz kvalifikaci na Roland Garros a US Open. Semifinalistka turnaje WTA 125k (obdoba challengerů) v Makarsce v této sezoně vybojovala také dva tituly na okruhu ITF, když si podmanila šedesátku v Croissy-Beaubourgu a také stovku, tedy turnaj dotovaný částkou 100 tisíc dolarů, v německém Versmoldu.

V prvním kole čeká Noskovou dvacetiletá Diane Parryová z Francie, která se v posledních měsících nachází ve velmi dobré formě. V červenci si zahrála čtvrtfinále v Palermu, v srpnu prošla do semifinále v Granby a na nedávném turnaji v Portoroži došla mezi nejlepší osmičku.