Laver Cup: Evropa poprvé padla! Tým světa slaví po spanilém obratu premiérové vítězství

- Jan Vojkůvka

Tým světa to dokázal! Poprvé v historii Laver Cupu slaví celkové prvenství, když si podmanil pátý ročník v londýnské O2 aréně. O vítězství výběru světa rozhodly tři nedělní výhry, po kterých hráči výběru světa porazili obhájce titulu z Týmu Evropy 13:8. Evropané se tak po čtyřech lavercupových vítězstvích v řadě musí smířit s první porážkou.

Když Frances Tiafoe čelil ve druhém setu čtyřem mečbolům Stefanose Tsitsipase, pomalu se už všichni připravovali, že o titulu v Laver Cupu 2022 bude rozhodovat až závěrečný zápas mezi Casperem Ruudem a Taylorem Fritzem. K očekávanému vyvrcholení ale nedošlo.

Tiafoe totiž všechny mečboly odvrátil, vyhrál více než dvacetiminutový tiebreak 13:11 a poslal střetnutí do supertiebreaku. V něm sice přišel o vedení 8:4, ale povedlo se mu vybojovat ještě jeden mini-brejk, jenž následně přetavil i v celkové vítězství. Tsitsipase porazil 1:6, 7:6(11), 10:8 a na dvorci zavládl jásot.

Ležícího Tiafoeho doslova zasypali ostatní členové Týmu světa, kteří na tento okamžik čekali od roku 2017, kdy se pořádal první ročník Laver Cupu v Praze. Ani v jednom z předchozích čtyřech ročníků nedokázali hvězdy z Evropy zdolat a minulý rok v Bostonu dokonce utrpěli debakl 1:14! Letos v Londýně se však historie neopakovala.

Titul protekl mezi prsty
Evropa přitom byla zisku pátého titulu v řadě hodně blízko. Triumf jí však doslova protekl mezi prsty a vedení 8:4 po sobotním programu nebylo nic platné.

Do nedělního programu šli Evropané v rolích favoritů, a to nejen kvůli vedení o čtyři body. Přestože se v neděli každé vítězství počítá za tři body, Evropanům stačilo vyhrát dva ze čtyř naplánovaných zápasů. Na kurt přitom měli nominované Novaka Djokoviče, Caspera Ruuda a Stefanose Tsitsipase, který v pátek proti Diegu Schwartzmanovi ztratil jen tři hry.

Jak se ale ukázalo, nikdy není rozhodnuto, dokud není dohráno. Evropa svůj náskok prohospodařila, v neděli utržila tři porážky a lavercupovou bitvu prohrála 8:13. Evropský výběr totiž nepodržela ani bývalá světová jednička Novak Djokovič.

„V posledních čtyřech, pěti dnech jsem se trápil pravým zápěstím. Měl jsem to pod kontrolou, ale dva sobotní zápasy asi měly svůj negativní dopad. Dnes to nebylo snadné. Nemohl jsem ani servírovat tak rychle a přesně, jak bych chtěl,“ mrzelo Djokoviče, který nečekaně podlehl Felixovi Augerovi-Aliassimeovi.

Právě kanadský tenista byl jedním z hrdinů obratu, který Tým světa předvedl. Podílel se na něm hned dvěma výhrami.

Obrat ve skóre zařídili Sock a Augerem-Aliassimem
Tým světa vstoupil do nedělního programu nejlepším možným způsobem. Felix Auger-Aliassime a Jack Sock zvládli úvodní čtyřhru, ve které porazili Mattea Berrettiniho a Andyho Murrayho 2:6, 6:3, 10:8, díky čemuž snížili svou ztrátu na evropský tým na rozdíl jediného bodu.

Pro Tým světa se jednalo o důležitý okamžik. Nastartovala se tím totiž spanilá jízda za obratem, v jehož hlavní roli nakonec byl zmíněný Auger-Aliassime. Ten totiž šel hned po vítězném deblu zpět na kurt a vyzval Novaka Djokoviče.

Na své vítězství ve čtyřhře navíc navázal, když nečekaně bývalou světovou jedničku Novaka Djokoviče pokořil. Kanadský hráč zvítězil nad favorizovaným soupeřem 6:3, 7:6(3) a poslal svůj tým do vedení 10:8!

Tiafoe dotáhl Tým světa k první trofeji
Do akce tak šli Frances Tiafoe a Stefanos Tsitsipas. Řecký hráč hned v prvním setu potvrdil, že měl v utkání plnit roli favorita. Amerického soupeře totiž deklasoval 6:1. Druhý set však nabídl zcela odlišný obrázek.

Tsitsipas se nedokázal prokousat ani k jednomu brejkbolu a dějství dokráčelo až do tiebreaku. V něm sice Tsitsipas měl hned čtyři mečboly, ale využít nedokázal ani jeden. V kritických chvílích totiž Tiafoe aplikoval hodně účinný obranný tenis a povedlo se mu strhnout druhý set na svou stranu.

Rozhodnout tak musel supertiebreak, ve kterém už Řek tahal za kratší konec. Stáhnul sice ztrátu ze 4:8 na 7:8, ale hned záhy přišel znovu o podání a tento mini-brejk se už ukázal jako rozhodující. První mečbol, který měl Tiafoe na returnu, se sice ještě proměnit nepovedlo, ale ten druhý, už při vlastním podání, ano.

A Tým světa mohl začít slavit historické vítězství...

Tým Evropy – Výběr zbytku světa 8:13
Nedělní program (3 body za výhru)
Berrettini (ITA), Murray (GBR) Auger-Aliassime (CAN), Sock (USA) 6:2, 3:6, 8:10
Novak Djokovič (SRB, 7.) Felix Auger-Aliassime (CAN, 13.) 3:6, 6:7(3)
Stefanos Tsitsipas (GRE, 6.) Frances Tiafoe (USA, 19.) 6:1, 6:7(11), 8:10
Casper Ruud (NOR, 2.) – Taylor Fritz (USA, 12.) zrušeno

Sobotní program (2 body za výhru)
Matteo Berrettini (ITA, 15.) – Felix Auger-Aliassime (CAN, 13.) 7:6(11), 4:6, 10:7
Cameron Norrie (GBR, 8.) – Taylor Fritz (USA, 12.) 1:6, 6:4, 8:10
Novak Djokovič (SRB, 7.) – Frances Tiafoe (USA, 19.) 6:1, 6:3
Berrettini (ITA), Djokovič (SRB) – De Minaur (AUS), Sock (USA) 7:5, 6:2

Páteční program (1 bod za výhru)
Casper Ruud (NOR, 2.) – Jack Sock (USA, 128.) 6:4, 5:7, 10:7
Stefanos Tsitsipas (GRE, 6.) – Diego Schwartzman (ARG, 17.) 6:2, 6:1
Andy Murray (GBR, 43.) – Alex De Minaur (AUS, 22.) 7:5, 3:6, 7:10
Federer (SUI), Nadal (ESP) – Sock, Tiafoe (oba USA) 6:4, 6:7(2), 9:11