Laver Cup není jen o vítězství a zábavě, motivací jsou i peníze. O kolik tenisté hrají?

- Jan Vojkůvka

Probíhající Laver Cup je pro nejlepší světové hráče příležitostí, jak si zahrát ve vesměs individuálním sportu týmovou soutěž. Nejde však jen o show a zábavu, jak by se na první pohled mohlo zdát. To dokládá i fakt, že tým Evropy doposud ovládl všechny čtyři ročníky a letos by rád svou dominanci prodloužil. S možným vítězstvím se pojí i štědré prize money, které vítězové Laver Cupu obdrží.

Jak už to tak bývá, profesionální sport není jen o soutěžení, výhrách či titulech, ale také o penězích. Finance získané na turnajích (pokud nepočítáme sponzory) jsou především možností, jak se plně věnovat sportu. Platí se z nich cestování, trenéři a další náklady spojené s profesionálním sportem. Ti nejúspěšnější tenisté se pak mohou zabezpečit i na dlouhé roky po kariéře.

Laver Cup se oproti ostatním turnajům ATP liší tím, že se za něj neudělují body. Jinak však ničím. I zde se hraje o trofej a prize money, které je velmi štědré. Všichni členové vítězného týmu totiž obdrží 250 tisíc dolarů. Každý člen poraženého týmu pak získá šek v hodnotě 125 tisíc dolarů.

Zajímavým srovnáním je, že vítěz probíhajícího turnaje ATP 250 ve francouzských Métách obdrží šek na 81 310 eur. Oproti účastníkům Laver Cupu si však šampion z Mét odveze 250 bodů do žebříčku.

Prize money ovšem není jedinou položkou v rozpočtu Laver Cupu. Pravděpodobně vyšší část peněz jde na tzv. poplatek za účast. Ten se podle dostupných informací vypočítává ze současného postavení každého účastníka ve světovém žebříčku.

O tom, jak vysoké jsou tyto poplatky, nebo jaký je celkový rozpočet Laver Cupu, se mlží a pořádající agentura úzkostlivě tato čísla tají. A není divu.

Když v roce 2019 bylo zveřejněno několik spekulací ohledně poplatku za účast Rafaela Nadala během Laver Cupu v Ženevě, lidé se nestačili divit. Podle tehdejších neověřených informací měl Nadal za účast na třetím ročníku Laver Cupu obdržet dva miliony dolarů.

Pořádající agentura tyto informace nepotvrdila, ale už tehdy bylo jasné, že hráče na Laver Cup láká dost štědrými odměnami. A to tak velkými, že rozpočet na účast tenistů je mnohem vyšší než rozpočet na prize money.

Což je zároveň odpověď na to, proč jsou vstupenky na Laver Cup tak drahé. Během prvního ročníku v Praze byla cena za vstupenky pro tuzemské obyvatelstvo přijatelná, a i proto byl úvodní ročník pro pořádající agenturu ztrátový. Od té doby je však každý ročník ziskový, a to i přes obrovskou sumu peněz, kterou jsou tenisté motivováni k tomu, aby na Laver Cupu hráli a odevzdávali odpovídající výkony.