Rozlučka s Rogerem a konec. Nadal spěchá domů, z Laver Cupu se odhlásil

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal následuje kroky svého rivala a přítele Rogera Federera a rovněž nebude v letošním Laver Cupu pokračovat. Po absolvování Federerovy rozlučky v páteční čtyřhře, do které nastoupil po jeho boku, se Španěl rozhodl spěšně odcestovat zpět na Mallorcu. Důvodem má být stav jeho manželky Marie Franciscy Perellové a hrozba předčasného porodu.

Nadal se původně vůbec nechtěl do Londýna vypravit, přestože svou účast přislíbil. Důvodem byl nejen stav jeho manželky, ale i přetrvávající zdravotní obtíže po natrženém břišním svalu, kvůli čemuž nepředváděl na US Open svůj nejlepší tenis. Jakmile začalo být zřejmé, že se bude jednat o poslední profesionální turnaj jeho kamaráda a rivala Rogera Federera, změnil svůj názor a do dějiště Laver Cupu se přeci jen vydal.

„Nemohu dostatečně poděkovat zbytku svého týmu, že na mě počkal,“ řekl po čtvrtečním příletu do hlavního města Velké Británie. Zároveň však naznačil, že stále přetrvávají obavy o jeho ženu, kvůli čemuž se do Londýna vypravil až na poslední chvíli. „Měl jsem teď těžkou osobní situaci, takže vám všem ještě jednou moc děkuju,“ poznamenal.

Jeho hlavním cílem bylo během Laver Cupu odehrát čtyřhru po boku Rogera Federera, loučící se tenisové legendy, která byla dlouholetým rivalem španělského tenisty. Postupem času se z obou kohoutů stali také přátelé, kteří měli na tenisové dění velký vliv a inspirovali tisíce malých dětí, aby se začaly věnovat tenisu.

Možná i kvůli osobním problémům Rafaela Nadala se rozhodlo, že k historicky druhému spojení páru Fedal dojde už v pátek. Utkání Fedalu s Američany Jackem Sockem a Francesem Tiafoem se protáhlo do hluboké páteční noci, a přestože švýcarsko-španělská dvojice prohrála, závěr pátečního programu byl hlavně oslavou konce kariéry jednačtyřicetiletého Federera.

Pak už události nabraly rychlý spád. Nadal během rozhovoru s novináři pronesl, že si prochází důležitým vnitřním dilematem a není si jistý, jestli v Londýně zůstane. V sobotu dopoledne pak přišla oficiální informace, že španělského veterána nahradí v týmu Evropy domácí Cameron Norrie.

Šestatřicetiletý Nadal se podle informací rozhodl odcestovat na Mallorcu za svou manželkou Marií, která byla hospitalizována v nemocnici už v průběhu jeho působení na newyorském grandslamu. V současnosti je ve 34. týdnu těhotenství a lékaři stále upozorňují, že se potomek Rafaela Nadala může narodit předčasně. Dobrou zprávou ovšem je, že jak dítě, tak i jeho matka nejsou v ohrožení života a největší komplikace spojené s rizikovým těhotenstvím se povedlo v minulých týdnech zažehnat.