Laver Cup: Djokovič s Berrettinim slaví sobotní double, Evropa jde do trháku

- Redakce

Druhý den Laver Cupu se stal kořistí evropských tenistů. Tým Evropy zásluhou večerního vystoupení Novaka Djokoviče vede nad svými soupeři ze zbytku světa už 8:4 a v neděli mu stačí vybojovat dvě vítězství k zisku páté trofeje v řadě. Vedle Djokoviče se velmi dařilo i Matteu Berrettinimu, který vyhrál odpolední singl a večer pak odehrál čtyřhru po boku srbského tenisty. Oba se tak radují ze dvou výher během sobotního programu. Za Tým světa se prosadil pouze Taylor Fritz, který v odpoledním programu porazil domácího Camerona Norrieho.

Večer patřil Djokovičovi, Evropa vede 8:4
Sobotní večerní program patřil bývalé světové jedničce Novaku Djokovičovi. Toho čekal nejen zápas ve dvouhře, ale posléze i duel ve čtyřhře. A nakonec se mu povedlo vybojovat, i s přispěním Mattea Berrettiniho, čtyři body na konto týmu Evropy.

Napřed se Srb představil v utkání proti Francesovi Tiafoeovi (19.), kterého porazil hladce 6:1, 6:3 za pouhých 74 minut. Srb za celé utkání čelil jen jednomu brejkbolu, který odvrátil a naopak Američanovi prorazil hned čtyřikrát servis. K vítězství si dopomohl i šesti esy.

Posléze Djokovič nastoupil s Berrettinim do utkání s australsko-americkou dvojicí Alexem De Minaurem a Jackem Sockem. Ani v tomto případě neztratil Djokovič set a s italským parťákem slavil vítězství 7:5, 6:2.

Tým Evropy se tak po sobotním programu dostal do vedení 8:4 a v neděli mu stačí vybojovat dvě výhry, aby získal páté lavercupové vítězství v řadě.

Fritz srovnal skóre na 4:4
Tým Evropy se z vedení příliš dlouho neradoval, hned ve druhém sobotním singlu se totiž prosadili hosté z Týmu světa. Dva body na jejich konto připsal Taylor Fritz (12.), který srovnal na 4:4 po vítězství nad Britem Cameronem Norriem (8.), jehož porazil 6:1, 4:6, 10:8.

Nescházelo ovšem mnoho a Norrie výsledek zápasu otočil. V rozhodujícím supertiebreaku totiž dokázal stáhnout čtyřbodovou ztrátu a ze 4:8 vyrovnal na 8:8. Fritz si následně při svém podání vypracoval mečbol, který na returnu i využil, jelikož Norrie zahrál úder za základní lajnu a přišel tím o možnost strhnout vítězství na svou stranu.

Berrettini udolal Augera-Aliassimeho, Evropa vede 4:2
Sobotní program v londýnské O2 aréně odstartoval souboj mezi Matteem Berrettinim (15.) a Felixem Augerem-Aliassimem (13.). Duel se nakonec stal kořistí Itala Berrettiniho, který porazil svého kanadského soupeře po 137 minutách 7:6(11), 4:6, 10:7.

Vítězství se ovšem nerodilo vůbec snadno a Berrettini se dostal do problémů i v závěrečném supertiebreaku. Sice vedl už 7:2, ale Augerovi-Aliassimemu se povedlo duel ještě pořádně zdramatizovat, když ze svého pohledu snížil na 7:8.

Berrettini ovšem v koncovce uhájil výhodu jednoho mini-brejku a supertiebreak vyhrál 10:7. Připsal tím na konto Evropy dva body, jelikož v sobotních zápasech každé vítězství přináší týmům právě dva body oproti pouhému jednomu bodu z pátečních duelů.

Tým Evropy – Výběr zbytku světa 8:4x
Sobotní program
Matteo Berrettini (ITA, 15.) – Felix Auger-Aliassime (CAN, 13.) 7:6(11), 4:6, 10:7
Cameron Norrie (GBR, 8.) – Taylor Fritz (USA, 12.) 1:6, 6:4, 8:10
Novak Djokovič (SRB, 7.) – Frances Tiafoe (USA, 19.) 6:1, 6:3
Berrettini (ITA), Djokovič (SRB) – De Minaur (AUS), Sock (USA) 7:5, 6:2