Doživotní zákaz! Chilskému trenérovi se prokázalo ovlivnění rekordních 64 zápasů

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) má za sebou další úspěšně uzavřený případ. Vyšetřovatelé této agentury usvědčili chilského trenéra Sebastiána Riveru, kterému bylo prokázáno ovlivnění rekordního počtu 64 zápasů. Za to obdržel doživotní zákaz práce v tenisovém prostředí. Navíc musí zaplatit pokutu ve výši čtvrt milionu dolarů.

Bývalý tenista a nyní již také bývalý tenisový trenér Sebastián Rivera byl usvědčen z rekordního počtu ovlivněných utkání. Podle informací ITIA se ještě žádný hráč či trenér nedopustil tolika manipulací s tenisovými zápasy. Riverovi bylo prokázáno ovlivnění celkem 64 zápasů.

Bližší informace ohledně úrovně tenisových turnajů, během kterých docházelo k ovlivňování výsledků, zveřejněny nebyly. Předpokládá se, že docházelo k manipulacím na nejnižším okruhu ITF, jelikož Rivera nezanechal v tenisovém prostředí nikterak výraznou stopu.

Bývalý 705. hráč žebříčku ATP, jenž během kariéry vyhrál jeden profesionální titul v deblu na okruhu ITF, uzavřel svou kariéru v roce 2017. Od té doby se věnoval trénování. A ovlivňování výsledků...

Ze zprávy ITIA vyplývá, že se šestatřicetiletý Rivera dopustil porušení hned čtyř článků protikorupčního programu. Mezi jeho prohřešky patří manipulace s výsledky, vybízení ostatních, aby si vsadili na zmanipulovaný zápas a také přijímání a nabízení peněz s úmyslem negativně ovlivnit výkony tenistů.

Zpráva hovoří také o tom, že Rivera s vyšetřovateli nespolupracoval. Za vše zmíněné byl potrestán obří pokutou ve výši 250 tisíc dolarů a dostal doživotní zákaz trénování, hraní a také navštěvování jakýchkoliv tenisových událostí, které spadají pod mezinárodní asociace či národní svazy.