Laver Cup: Federer odehrál poslední zápas kariéry, rozloučil se porážkou. Po prvním dni 2:2

- Redakce

V londýnské O2 Areně dnes odstartovalo páté vydání týmového Laver Cupu, v němž proti sobě tradičně bojují zástupci Evropy a zbytku světa. Evropané pod vedením nehrajícího kapitána Björna Borga ze Švédska zatím ovládli všechny čtyři konané ročníky (2017–2019, 2021), parta kolem amerického šéfa Johna McEnroea má tedy o speciální motivaci postaráno. Hned první hrací den nabídl rozlučku fenomenálního Švýcara Rogera Federera, který nastoupil do svého posledního profesionálního zápasu po boku Španěla Rafaela Nadala. Jejich protivníky byli v atraktivní čtyřhře na závěr pátečního programu Američané Jack Sock a Frances Tiafoe, kteří ostře sledovaný debl nakonec ovládli a srovnali tak skóre Laver Cupu po prvním dni na 2:2.

Federer s Nadalem podlehli Sockovi a Tiafoemu, Svět srovnal na 2:2
Do pozdních nočních hodin se protáhlo poslední utkání pátečního programu na Laver Cupu. Reprezentanti Evropy Roger Federer s Rafaelem Nadalem nakonec po více než dvou hodinách boje podlehli americké dvojici reprezentující Výběr světa Jack Sock, Frances Tiafoe po setech 6:4, 6:7(2), 9:11.

Federer s Nadalem měli v závěrečném zápasovém tiebreaku při podání Švýcara mečbol, ten ale zůstal neproměněn a Američané naopak využili hned první příležitost k ukončení utkání. Získaným bodem Světový výběr vyrovnal stav Laver Cupu po prvním dní na 2:2.

Legendární Federer tak sice svůj poslední zápas kariéry prohrál, jeho následnou dojemnou rozlučku mu to však v žádném případě nepokazilo. Federer se nejprve v emotivním rozhovoru přímo na kurtu podělil o své bezprostřední dojmy, poté si O2 Arena poslechla hity zpěvačky Ellie Goulding a přímo na dvorci se dojatý Federer potkal i celou svou rodinou, tedy s manželkou Mirkou, dětmi Mylou Rose, Charlene Rivou, Leem a Lennartem i s rodiči Lynette a Robertem.

Tým světa slaví první výhru, zabodoval De Minaur
Večerní program úvodního hracího dne odstartovalo první vítězství Týmu světa během letošního Laver Cupu. O první bod se postaral Australan Alex De Minaur (22.), který otočil souboj s Andym Murraym (43.) a porazil jej po dvou a půl hodinách 5:7, 6:3, 10:7.

Murray nebyl bez šance ani ve druhém setu, ač ztratil podání už ve třetí hře. V osmém gemu si totiž vypracoval dva brejkboly a mohl srovnat na 4:4. To se mu ale nepovedlo a De Minaur jeho zaváhání využil hned v deváté hře, ve které proměnil třetí setbol na returnu.

Rozhodnout tak musel supertiebreak, v němž se oba hráči tahali o svá podání. Šťastnější byl v koncovce De Minaur, který za stavu 7:6 dokázal vybojovat klíčový mini-brejk a duel už doservíroval.

Tsitsipas ztratil jen tři hry a získal druhý bod
Evropský tým se v Londýně ujal po odpolední části programu vedení 2:0. Druhý bod získal řecký tenista Stefanos Tsitsipas (6.), který deklasoval Diega Schwartzmana (17.) za 77 minut hry 6:2, 6:1.

Argentinský tenista, který s Tsitsipasem prohrál i před měsícem na Masters v Cincinnati, v utkání ztratil hned pětkrát podání a nedokázal hernímu stylu favorita čelit. Světová šestka naopak dokonale využila toho, že se její soupeř nenachází v ideální formě, což ukázalo i jeho vystoupení během nedávného Davis Cupu.

Pro Tým světa se jedná o doslova tragický vstup do turnaje. Nejvíce bodů se sice bude udělovat až v následujících dnech, ale znovu se potvrdilo, že Evropa má ve svých řadách mnohem silnější a lepší hráče, díky nimž bude útočit na pátý triumf v řadě.

Ruud otevřel skóre Laver Cupu 2022
Letošní ročník Laver Cupu odstartoval zápas mezi světovou dvojkou Casperem Ruudem a Američanem Jackem Sockem (128.), bývalou světovou osmičkou. Norský tenista zvítězil po necelých dvou hodinách 6:4, 5:7, 10:7.

Ruudovi se po solidně odehraném prvním setu nepovedlo ve druhé sadě vybojovat ani jeden brejkbol a naopak v jedenáctém gemu čistou hrou o podání přišel. Nor neměl ani ideální vstup do supertiebreaku a prohrával 0:3.

Ziskem šesti míčků v řadě ovšem skóre otočil, a byť následně takřka ztratil vedení 7:4, v koncovce se mu povedlo odskočit a následně zvítězit 10:7. Evropa se díky tomu dostala do vedení 1:0.

Tým Evropy – Výběr zbytku světa 2:2 po prvním dni
Páteční program

Casper Ruud (NOR, 2.) – Jack Sock (USA, 128.) 6:4, 5:7, 10:7
Stefanos Tsitsipas (GRE, 6.) – Diego Schwartzman (ARG, 17.) 6:2, 6:1
Andy Murray (GBR, 43.) – Alex de Minaur (AUS, 22.) 7:5, 3:6, 7:10
Federer (SUI), Nadal (ESP) – Sock, Tiafoe (oba USA) 6:4, 6:7(2), 9:11