Jeden gem a konec. Australanka opouštěla kurt s pláčem, turnaj skončil po pěti minutách i pro soupeřku

- Filip Lefenda

Australanka ruského původu Daria Savilleová stihla odehrát na podniku WTA 500 v japonském Tokiu pouhý gem. Za stavu 1:0 pro její domácí protivnici Naomi Ósakaovou si nepříjemně zpřetrhala křížový vaz v koleni a dvorec opouštěla se slzami v očích.

Nabíhaný forhend, došlápnutí… a poté pád na zem. Byl to obrázek, na který se nekoukalo hezky. Osmadvacetiletá Savilleová se vleže držela za poraněné koleno a hlasitě vzlykala bolestí. Na pomoc se jí spolu s umpirovou rozhodčí Julií Kjendlieovou kvapně vydala i její favorizovaná protivnice, jež přispěchala s ručníkem.

„Je to jedna z nejsympatičtějších hráček na okruhu. Nikdy jí nezapomenu, jak se mě snažila podpořit během letošního Roland Garros. Přeji jí brzké uzdravení,“ pronesla poté na adresu Savilleové bývalá světová jednička Ósakaová.

Její účast na domácí pětistovce měla mimochodem paradoxně stejně krátkého trvání. Čtyřnásobná grandslamová šampionka totiž ve čtvrtek nenastoupila k osmifinálovému klání s Brazilkou Beatriz Haddadovou Maiaovou. Ze hry ji vyřadila nemoc.

Ale zpět k Savilleové, kterou před loňskou svatbou znala tenisová veřejnost pod příjmením Gavrilovová. Bývalá světová dvacítka si v letošním roce zahrála čtvrtfinále v Miami, semifinále ve Washingtonu a před necelým měsícem v Granby dokonce o titul. Druhou singlovou trofej z elitního okruhu sice do sbírky nepřidala, v žebříčku se ale postupně dostala už na 55. místo. Drápe se jím vzhůru poté, co v loňském roce odehrála pouhá čtyři utkání. Na vině byla operace Achillovy šlachy.

A pauzu si bude muset dát Savilleová také nyní. Magnetická rezonance potvrdila černý scénář. „Mám přetržený přední zkřížený vaz,“ přiznala trpce na sociálních sítích a zmínila rok 2013, kdy si nepříjemné zranění přivodila poprvé. Zároveň své příznivce ale uklidnila. „Nebojte se o mě. Je to prostě smůla. Budu ale v pořádku, slibuji,“ ujistila.