WTA

Blízko senzace! Grandslamové vítězce vzdorovala 688. hráčka žebříčku

- Radek Štohl

To se jen tak nevidí. Vítězka French Open z roku 2017 a aktuálně 19. hráčka žebříčku dvouhry Jelena Ostapenková (na snímku) málem šokovala tenisový svět, a to v negativním slova smyslu. Na turnaji v Soulu se nečekaně trápila s domácí divokou kartou Boyoung Jeong, kterou udolala až v tiebreaku třetího setu.

Ostapenková na turnaji plní roli nasazené jedničky, před pěti lety na tamní akci triumfovala. Na tento titul by ráda navázala i letos. Nemuselo být však daleko od toho, aby jihokorejský podnik předčasně opustila.

Její soupeřkou byla 688. singlistka světa Boyoung Jeong, která na turnaji kategorie WTA odehrála teprve třetí zápas. Předchozí dva rovněž na domácím podniku v Soulu, loni si připsala jedno vítězství a jednu porážku.

Role obou tenistek tak před úterním zápasem byly jasně dané. O favoritce nebylo pochyb.

V úvodní sadě se ani jedné z hráček nedařilo na podání, celkově bylo k vidění sedm brejků. Jihokorejka po úspěšném prvním gemu na returnu ztratila tři hry v řadě, následně ale otočila na 4:3 a šla na servis. Dvakrát byla dva míče od potvrzení brejku, ani jednou se k potřebnému gembolu nedostala. Závěr sady patřil Ostapenkové.

První hra druhého setu měla stejný začátek –⁠ domácí tenistka získala brejk, o něj ale vzápětí přišla. Rozhodovalo se tak znovu na konci setu, kdy 688. hráčka žebříčku dvouhry dvakrát uspěla na returnu, čímž si vynutila třetí sadu.

Jelena Ostapenková v závěrečném třetím setu diktovala ráz zápasu. Hned zkraje sady prolomila soupeřce podání, o které ve čtvrtém gemu sama přišla. Za stavu 3:3 podruhé v setu vybojovala brejk, o tři hry později Lotyška šla podávat na vítězství v zápase. Hra při vlastním servisu jí ale vůbec nevyšla, nezískala jediný míček!

Třetí sada nakonec dospěla až do zkrácené hry. Ostapenková se rychle dostala ke dvěma minibrejkům, v šesté výměně ještě nezvládla míček při vlastním podání. V závěru zápasu ale dvakrát řádila při servisu protihráčky, díky čemuž nakonec s odřenýma ušima postoupila do osmifinále.