Milník pro andorrskou hvězdičku! Rivalka českých teenagerek má první výhru na okruhu WTA

- Marek Bartošík

Českého tenisového fanouška může hřát u srdce, že z pěti nejlepších tenistek mladších 18 let v žebříčku WTA jsou hned čtyři Češky. A ta pátá? Lindě Fruhvirtové, Lindě Noskové, Sáře Bejlek a Brendě Fruhvirtové konkuruje sedmnáctiletá Andořanka Victoria Jiménezová Kasintsevová, která si dnes na turnaji v jihokorejském Soulu připsala svou premiérovou výhru v hlavní soutěži na okruhu WTA.

Její pouť na Hana Bank Korea Open původně skončila už ve finále kvalifikace na raketě Švýcarky Lulu Sunové, nakonec se ale do hlavní soutěže dostala díky odhlášení jedné z účastnic jako šťastná poražená. A Victoria Jiménezová Kasintsevová (186.) využila druhou šanci dokonale, jelikož v prvním kole přehrála Francouzku Chloé Paquetovou (113.) dvakrát 6:2.

Sedmnáctiletá andorrská hvězdička se tak poprvé radovala z vítězství v hlavní fázi klasického turnaje WTA a zároveň se stala první zástupkyní své země, která tohoto milníku dosáhla (dosud zaznamenala úspěšné zápasy na podnicích ITF a WTA 125). Nyní se může těšit na osmifinálový souboj s nasazenou osmičkou Rebeccou Marinovou (81.) z Kanady.

Levou rukou hrající Jiménezová Kasintsevová je už nějakou dobu ve světě tenisu známým jménem – vždyť předloni opanovala juniorské Australian Open a brzy poté se stala juniorskou světovou jedničkou. Od té doby hrála už výhradně na největších juniorských akcích, k nimž přidávala čím dál více ženských turnajů.

Na juniorských grandslamech zapsala od svého předloňského australského triumfu ještě jedno semifinále (Wimbledon 2021) a dvě čtvrtfinále (Roland Garros a US Open 2021, v Paříži nestačila na Lindu Noskovou). Kromě toho triumfovala letos v červenci na evropském šampionátu do 18 let ve švýcarském Klostersu, přičemž v semifinále udolala Brendu Fruhvirtovou (6:3, 4:6, 6:4). Tímto úspěchem definitivně uzavřela svou juniorskou kariéru.

Mezi ženami dosud získala jeden turnajový vavřín, když loni v listopadu nenašla přemožitelku na antukové pětadvacítce v brazilském městě Aparecida de Goiania. Na akcích kategorie WTA 125, které svou úrovní a ohodnocením odpovídají největším mužským challengerům, uhrála semifinále v Montevideu, čtvrtfinále ve Vancouveru a osmifinále v Buenos Aires.

Na rozdíl od Lindy Fruhvirtové, Lindy Noskové a Sáry Bejlek se však zatím neprosadila v grandslamové kvalifikaci, kde je jejím maximem finálové kolo z letošního Wimbledonu. Tehdy podlehla Australance Astře Sharmaové 6:3, 2:6 a 3:6.