WTA

Češky zopakovaly šest let starý počin. Tehdy řádily Kvitová, Plíšková a Šafářová

- Radek Štohl

Znovu to bylo po US Open, tehdy pouze o dva týdny později. Jinak je to přesně šest let od chvíle, kdy český tenis zažil takto úspěšný víkend. Zatímco uplynulou neděli na turnajích WTA slavila Kateřina Siniaková, Linda Fruhvirtová, v deblu Tereza Martincová a na ITF v singlu Brenda Fruhvirtová, tak 1. října 2016 titul získaly Petra Kvitová, Kristýna Plíšková a ve čtyřhře Lucie Šafářová.

Kateřina Siniaková na turnaji WTA ve dvouhře uspěla po pěti letech, ve slovinské Portoroži se celkově dočkala třetího triumfu ze dvouhry.

Linda Fruhvirtová před uplynulým týdnem maximálně dokráčela do čtvrtfinále dvouhry WTA, v Čennaí však slavila překvapivý triumf. Po šestnácti letech se stala nejmladší Češkou, která vybojovala svůj první titul na WTA. Tehdy ve Štrasburku pohár nad hlavu zvedala Nicole Vaidišová.

Prvního titulu na okruhu WTA se dočkala rovněž Tereza Martincová, členka BJKC týmu slavila ve čtyřhře, po boku Marty Kosťukové zvítězila na turnaji v Portoroži.

Parádní týden dokonala Brenda Fruhvirtová, a to na turnaji nižší kategorie ITF v Santa Margheritě, kde mezi dospělými vyhrála pětadvacátý zápas v řadě.

Na challengeru v tureckém Istanbulu navíc byl jediný zápas od titulu Lukáš Rosol, kterého přemohl Radu Albot.

ZPÁTKY DO MINULOSTI
Český fanoušek si musel položit otázku, kdy naposledy zažil tak úspěšný víkend našich tenistů. Zas tak do minulosti ale pátrat nemusel. Stalo se tak 1. a 2. října 2016, tedy téměř před šesti lety.

Největší titul si tehdy připsala Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská vítězka na štědře dotovaném turnaji ve Wu-chanu přišla o jediný set, v průběhu turnaje vyřadila Angelique Kerberovou nebo Simonu Halepovou, ve finále smetla Dominiku Cibulkovou. V posledních dvou zápasech turnaje ztratila pouhých pět gemů.

Prvního a posledního titulu v singlu WTA se dočkala Kristýna Plíšková. Na turnaji v Taškentu jako nenasazená tenistka překvapila třetí nejvýše postavenou hráčku turnaje Kurumi Naraovou, ve finále přehrála čtyřku podniku Nao Hibinovou.

Úspěch přišel také ve čtyřhře. Zatímco ve dvouhře ve Wu-chanu zvítězila Petra Kvitová, v deblu zářila Lucie Šafářová. Ta po titulu z US Open ovládla také čínský podnik, po boku Bethanie Mattekové-Sandsové vyhrála pozdější turnaj v Pekingu. Na těchto třech turnajích jen dvakrát musela jít to tří setů, jednou do supertiebreaku.

O den později na turnajích ITF slavili Marek Jaloviec a Jaroslav Pospíšil. Renata Voráčová navíc na WTA v Taškentu hrála deblové finále.