Na pozornost jsem zvyklá, hlásí L. Fruhvirtová před největším zápasem kariéry. Co by řekla na finále grandslamu proti sestře?

- Petr Sumbal

Až Linda Fruhvirtová dnes zhruba o půl čtvrté středoevropského času nakráčí v indickém Čennaí na dvorec k finálovému utkání turnaje WTA 250 proti Polce Magdě Linetteové, zřejmě nebude z doposavad největšího utkání své kariéry přehnaně nervózní. „Jsem zvyklá na to, že mě lidé sledují,“ uvedla 17letá tenistka pro oficiální web WTA. Dále prozradila třeba i to, jestli by si přála postavit se v grandslamovém finále proti své mladší sestře Brendě.

Linda Fruhvirtová včera v heroickém semifinálovém utkání porazila za 2 hodiny a 54 minut Nadiu Podoroskou 5:7, 6:2 a 6:4 a dnes tak bude mít možnost vybojovat svůj první titul na okruhu WTA. Fruhvirtová už sice reprezentovala Českou republiku v kvalifikaci Poháru Billie Jean Kingové, přesto však patrně můžeme nazvat její dnešní finálové utkání v indické Čennaí největším zápasem její dosavadní kariéry.

Žádnou přehnanou nervozitou však mladá česká tenistka pravděpodobně trpět nebude. „Už od útlého mládí jsme měly se sestrou vždy hodně pozornosti, dokonce třeba už i na národních turnajích do 10 let. Takže jsem zvyklá, že se na mě lidé dívají,“ pověděla Fruhvirtová po své velkém semifinálovém vítězství.

„V tenise je to tak, že když dvakrát prohrajete, lidé hned říkají, že je to s vámi špatné, a když dva zápasy vyhrajete, hned se to zase otočí a všichni vás mají za hvězdu. Takže se snažím nesoustředit se na to, co o mně ostatní říkají,“ prozradila Fruhvirtová, která je nejmladší českou finalistkou turnaje WTA od roku 2006, kdy získala ve Štrasburku titul Nicole Vaidišová. Zatímco Fruhvirtová má 17 let a 140 dní, Vaidišové tehdy bylo 17 let a 34 dní.

Letošní sezónu začínala Fruhvirtová jakožto 279. žena světového žebříčku a patnáctá nejvýše postavená Češka. Momentálně je mezi českými tenistkami na devátém místě a na žebříčku WTA figuruje na 130. pozici, přičemž už má jistotu, že zítra se její jméno poprvé objeví v elitní stovce světového žebříčku.

„Nemyslím si, že už jsem v pozici, kdy bych si měla dávat za cíl umístit se třeba v top 50 nebo v top 60 na konci sezóny nebo na konci léta,“ přemítá Fruhvirtová. „Ráda bych se ale dostala na takové příčky, abych mohla hrát hlavní soutěže velkých turnajů a grandslamů,“ dodává Češka, která na sebe letos nejvíce upozornila tažením do osmifinále velkého turnaje v Miami.

Vynikající sezónu zažívá kromě Lindy také její mladší sestra Brenda. Ta se zatím orientuje převážně na turnaje kategorie ITF a nutno říci, že na nich jen obtížně hledá patřičnou konkurenci. Patnáctiletá tenistka má aktuálně na kontě šňůru 24 vítězství a čtyř vyhraných turnajů. Také ji dnes čeká finále, o svůj už sedmý letošní titul bude usilovat na antuce v italském městě Santa Margherita di Pula.

Oběma sestrám Fruhvirtovým je prorokována velká budoucnost, čekají se od nich úspěchy na grandslamech i velmi vysoká umístění na žebříčku WTA. „Vypadá to, že spolu pojedeme na začátku příštího roku do Austrálie, což by bylo vážně skvělé. Brenda hraje opravdu výborně, pro každou hráčku je hodně těžkou soupeřkou, takže si myslím, že v pohodě zvládne i větší turnaje,“ pochválila svou o dva roky mladší sestru Linda.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Brenda Fruhvirtova (@brendafruhvirtova)

A co by řekla na to, kdyby v budoucnu stanula proti své sestře ve svém prvním finále na grandslamu? „Má to dvě strany mince, ale neodmítla bych,“ prohlásila po krátkém zamyšlení Linda Fruhvirtová. „Pokud bychom se obě dostaly do grandslamového finále a bylo by to pro obě poprvé, věřím, že brzy by se povedlo grandslam vyhrát i té z nás, která by prohrála. Hlavně pro naše rodiče by to bylo něco neuvěřitelného, těm by bylo jedno, která z nás vyhraje,“ dodala Linda, pro kterou je zatím největším grandslamovým výsledkem druhé kolo na letošním US Open.

Na profesionálním okruhu na sebe zatím Linda s Brendou nenarazily, mezi juniorkami však spolu v minulosti sehrály hned tři finálové duely. Obě mají na kontě po jednom triumfu a jedno finále skončilo předčasně po skreči Brendy.

V neděli se možná budou z titulu radovat obě.