Těžce vybojované, ale o to cennější, váží si úspěchu Navrátil. Kádr chce rozšířit o deblistu

- Jan Vojkůvka

Tak se to povedlo! Český daviscupový tým zvládl barážové utkání s Izraelem, který porazil 3:1, a uhájil svou příslušnost ve Světové skupině slavné týmové soutěže. Jednoduché to ovšem vůbec nebylo. „Žebříčkově to měly být tréninkové zápasy, ale nebyly. Tohoto vítězství si nesmírně vážím,“ měl radost kapitán Jaroslav Navrátil po postupu do kvalifikace Davis Cupu 2023.

Když Jiří Lehečka zahrál dva parádní údery v závěru střetnutí s Edanem Lešemem, propukl na české lavičce jásot. Mezi radujícími se členy týmu byl i zkušený kapitán Jaroslav Navrátil, kterému se po dramatickém sobotním programu ohromně ulevilo. Jeho tým totiž dokázal potvrdit roli favorita ve specifické a nevyzpytatelné týmové soutěži, kde se rozdíly často mažou díky výhodě domácího prostředí.

„Vítězství si hodně cením, protože bylo těžce vybojované,“ hodnotil po skončení barážového programu kapitán Navrátil. „Čtyřhra bohužel nevyšla, protože za stavu 4:3 se kluci prakticky vytratili. Pak to nebylo moc ideální, protože Jirka měl před utkáním dvouhry jen půl hodiny.“

Lodivod českého týmu poznamenal, že se Lehečka v prvním setu dost hledal a bylo potřeba něco změnit. „Řekli jsme si, že ten kluk je někde 450. na žebříčku, že pořád vedeme 2:1 a že je v záloze tutovka Tomáš Macháč. Jirka do toho vletěl a vyhrál 6:0,“ potěšilo Navrátila.

Během závěrečného dramatu se i v Navrátilovi kupil adrenalin. Nebylo divu, že po utkání spolu se svými svěřenci a dalšími členy týmu začal divoce slavit vybojované vítězství a postup do kvalifikace Davis Cupu 2023. „Ten poslední return, to byl světový bekhend,“ vrátil se ještě k závěru utkání.

Podle Navrátila by bylo po úspěšné baráži vhodné, aby se jeho výběr po dlouhé době konečně vrátil také na domácí půdu. „Byl bych velice rád, kdybychom teď dostali jakýkoliv los, ale po třech letech doma,“ vyjádřil se. Naposledy Češi hráli domácí zápas v březnu 2019, kdy se utkali s Nizozemskem v Ostravě (prohráli 1:3).

Ať už ale los bude jakýkoliv, bylo by podle Navrátila potřebné, aby tým přibral do svých řad deblového specialistu, čímž by se trochu uvolnil tlak z hlavních opor týmu. „Debl je v Davis Cupu strašně důležitý. Když pak singlisti musí hrát čtyřhru, může to mít i velký vliv na hlavu,“ upozornil.

„Budu se snažit na příští rok hledat deblistu. Možností je určitě Adam Pavlásek, který hraje čtyřhru slušně a možná se teď dostane do stovky. Nebo Zdeněk Kolář, který čtyřhry hraje pravidelně na challengerech,“ poznamenal a vysvětlil, proč nakonec Koláře do sobotní čtyřhry nenominoval. „Bylo pro mě složité rozhodnout, že bude hrát Lehečka a Macháč. Tato dvojice dostala přednost z důvodu, že spolu odehrála těžké Davis Cupy, kdežto dvojice Kolář, Macháč spolu nehrála,“ zmínil i druhou možnou volbu, kterou zvažoval.

Celkově ale byl s výkony svých svěřenců v Tel Avivu spokojený. „Myslím, že moc příjemnějších a lehčích soupeřů pro baráž nebylo. Kluci nastupovali v těžkých pozicích jako jednička a dvojka a poprvé v rolích favoritů. Být jedničkou a dvojkou je bezvadné, ale kabina pak očekává, že body přinesou, protože žebříčkově to bylo jasné vítězství. (Papírově) to měly být tréninkové zápasy, ale nebyly,“ vysvětloval.

„Tohoto vítězství si nesmírně cením. Kdybychom sestoupili, tak člověk nikdy neví, jak dlouho by se z toho hrabal. I tam jsou nepříjemní soupeři, a proto si vážím toho, že jsme tady vyhráli. Budeme se těšit na listopad,“ dodal a připomněl los kvalifikace Davis Cupu 2023, která proběhne po skončení finálového turnaje ve španělské Málaze.