ATP posílí challengery! Balíček změn obsahuje i novou prémiovou kategorii

- Jan Vojkůvka

Mužská tenisová asociace (ATP) vykročila do boje s drahým životem tenisového profesionála a rozhodla se výrazně posílit svůj okruh ATP Challenger Tour. Balíček změn přinese nejen výraznější zvýšení celkového prize money, které bude mezi hráče rozdáno, ale také navýšení počtu větších challengerů. Chystá se také založení speciální prémiové kategorie.

Už tenisté ze druhé stovky světa mají často problém se tenisem uživit, přestože z globálního hlediska patří mezi širší špičku. Na příjmy mužů, kteří hrají na turnajích ATP, ovšem nedosahují ani vzdáleně a čím níž je tenista na žebříčku, tím je situace horší.

Kariéra tenisty je poměrně drahou záležitostí. Je potřeba si platit trenéra, cestování, ne vždy je zajištěno ubytování... K tomu se veškeré prize money daní a čisté příjmy jsou tak mnohem nižší, než ukazují oficiální statistiky.

ATP se rozhodla, že potřebuje účinné změny, které pomohou právě hráčům na challengerech, aby je netrápily finanční obtíže. První větší balíček změn přitom mužská asociace představila už v pátek a tento balíček v platnost vstoupí v příštím roce.

„Challenger Tour je startovní rampou profesionálního mužského tenisu. Dnešní oznámení je zásadním krokem vpřed pro celý ekosystém,“ uvedl šéf ATP Andrea Gaudenzi. „Nový plán zvyšuje pro hráče příjmový potenciál a zlepšuje rovnováhu turnajových kategorií, povrchů a regionů. Také klade obnovený důraz na zvyšování standardů turnajů. A to je teprve začátek,“ přislíbil Gaudenzi s tím, že další změny se dají očekávat v příštích letech.

Jednou z nejzásadnějších změn je zvýšení celkového prize money, které bude mezi hráče rozdáno. Zatímco v roce 2022 se na challengerech rozdělilo (či ještě bude rozdělovat) 13,2 milionu dolarů, v roce 2023 se rozdělí dohromady 21,1 milionu dolarů. Jedná se o nárůst o 60 %.

Toho se docílí především tím, že se bude pořádat mnohem vyšší počet větších turnajů. Zavedeny budou čtyři hlavní kategorie – ATP Challenger 50, 75, 100 a 125. Počet turnajů CH 125 se zvýší ze 20 na 36 a turnajů CH 100 bude uspořádáno 59 místo letošních 15. Právě tento skokový nárůst u turnajů kategorie 100 přinese nejvýraznější navýšení celkového prize money. Na těchto turnajích se totiž bude hrát o odměny v rozmezí 106 až 130 tisíc dolarů.

Rekordní bude také počet challengerů, které se v příští sezoně uskuteční. Uspořádáno bude 195 turnajů, což je o 12 víc než v probíhajícím ročníku.

Zavedena bude také speciální prémiová kategorie. Ta se bude oficiálně označovat jako ATP Challenger 175 a nabídne prize money ve výši 220 tisíc dolarů. Pro příští rok jsou naplánovány celkem tři turnaje této kategorie, které se budou hrát během druhých týdnů vybraných turnajů Masters. V roce 2023 by se měly tyto akce pořádat během Masters v Indian Wells, Madridu a Římě.

„Zdraví ATP Challenger Tour je zásadní pro budoucnost našeho sportu a naše hloubková revize odhalila významné příležitosti k posílení této cesty,“ poznamenal viceprezident ATP Richard Glover. „I když zaujímáme dlouhodobý přístup k růstu Challenger Tour, tyto změny poskytnou okamžitou podporu od roku 2023. Těšíme se na provedení těchto reforem v příští sezóně. Je toho víc, co přijde,“ připojil se ke slibu Gaudenziho.