Poslední akce a konec. Legendární Federer se příští týden rozloučí s aktivní kariérou

- Filip Lefenda

Bývalý první hráč světa a vítěz dvaceti grandslamových trofejí ve dvouhře Roger Federer letos ukončí svou bohatou kariéru. Jednačtyřicetiletý Švýcar dnes na sociálních sítích avizoval, že se s aktivním hraním rozloučí už příští týden v Londýně na týmovém Laver Cupu. V sestavě Týmu Evropy nastoupí po boku svých kdysi největších rivalů Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala a Andyho Murrayho.

„Pro návrat do vrcholné formy jsem udělal všechno, mé tělo mi ale dalo jasnou odpověď. Je mi 41 a za 24 let jsem odehrál přes 1500 utkání. Nyní jsem poznal, že je čas ukončit kariéru,“ uvedl na svých sociálních kanálech Federer. Poslední soutěžní duel dosud odehrál ve čtvrtfinále loňského Wimbledonu, v němž podlehl ve třech setech Poláku Hurkaczovi.

Po několika operacích kolene doufal, že se k tenisu bude moci vrátit. Vše je ovšem nakonec jinak. Nadcházející Laver Cup, jenž se v Londýně uskuteční příští týden ve dnech 23. až 25. září, bude nikoliv jeho comebackem, ale rozlučkou.

„Tenis mi bude hrozně chybět. Rovněž si však uvědomuji, že jsem měl ohromný talent, který jsem dokázal naplno využívat a navíc mnohem déle, než bych si dokázal představit,“ podotkl vítěz 103 singlových a 8 deblových trofejí z profesionálního okruhu.

„Bude mi chybět všechno, co mi Tour přinesla. Zároveň mám ale spoustu důvodů k oslavě. Považuji se za jednoho z nejšťastnějších lidí na světě,“ pokračoval dvojnásobný olympijský medailista, jenž se vždy těšil obrovské popularitě.

„Z celého srdce děkuji všem lidem na světě, kteří pomohli kdysi malému podavači míčů z Basileje splnit si dětský sen. A velký dík patří i tenisu – miluji tě a nikdy tě neopustím,“ dodal švýcarský fenomén. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Roger Federer (@rogerfederer)