Co vědět o Izraelcích před baráží Davis Cupu? Jednička je číslo 379, legenda se sama nominovala

- Marek Bartošík

Po delší době budou čeští daviscupoví reprezentanti plnit roli velkých favoritů, když narazí v páteční a sobotní baráži slavné týmové soutěže na nepříliš známé Izraelce. V jejich sestavě se nenachází žádný hráč z Top 300 singlového žebříčku, nejlépe je na tom dvaadvacetiletý Jišaj Oliel, jemuž náleží ve světovém pořadí 379. příčka. V nominaci pro utkání v Tel Avivu jsou dále Edan Lešem (444.), Daniel Cukierman (450.), Sahar Simon (636.) a deblový specialista Jonathan Erlich (202.), který je zároveň izraelským kapitánem.

„Proti Izraeli jsme favorité,“ shodli se na on-line tiskových konferencích zkraje tohoto týdne kapitán Jaroslav Navrátil, týmová jednička Jiří Lehečka i očekávaná dvojka Tomáš Macháč. A skutečně – velmi mladý výběr s věkovým průměrem lehce přes 21 let, do něhož patří ještě Zdeněk Kolář a Dalibor Svrčina, působí ve srovnání s izraelským týmem jako Goliáš vůči Davidovi.

A kdo tedy bude stát na straně domácích v Tel Avivu? Nejvíce se čeká od týmové jedničky Jišaje Oliela, jenž střídá starty na akcích ITF a challengerech. Čeští fanoušci ho mohli vidět na challengeru v Liberci, kde prohrál jako úspěšný kvalifikant v osmifinále s Tomášem Macháčem (3:6, 4:6).

„S Jišajem se známe dobře, jsme kamarádi,“ zmínil se Macháč. „Zápas jsem viděl, pro Tomáše to bylo celkem jednoduché,“ zavzpomínal kapitán Navrátil. „Znám také (Edana) Lešema, který hrál s Davidem Poljakem na futuru v Kazachstánu (turnaj nižší kategorie na okruhu ITF, pozn. red.). Soupeři budou podporováni diváky, ale my máme jasnou roli favorita,“ doplnil Navrátil.

Dvaadvacetiletý Oliel ani o tři roky starší Lešem zatím neokusili radost z challengerového triumfu, oba mají na kontě „pouze“ trofeje z okruhu ITF (Oliel sedm, Lešem devět). Podobně jsou na tom také sedmadvacetiletý Daniel Cukierman a jednadvacetiletý benjamínek týmu Sahar Simon.

Suverénně nejslavnějším jménem v sestavě Izraelců je Jonathan Erlich, který figuruje na soupisce jako hrající kapitán. Pětačtyřicetiletá deblová legenda nasbírala mezi lety 2000–2021 hned 22 trofejí na elitním okruhu, na Australian Open 2008 dokonce oslavila grandslamový vavřín po boku krajana Andyho Rama (neplést s Američanem Rajeevem Ramem).

Zajímavostí je, že Erlich byl parťákem Novaka Djokoviče v Queen’s Clubu, kde legendární Srb získal v roce 2010 svůj dosud jediný deblový titul v kariéře. V této sezóně se Erlichovi nedaří, důkazem budiž výrazně negativní zápasová bilance 4:15. „Erlicha znám, letos jsem se s ním potkával na tour. Určitě má zkušenosti, které může svému týmu předat,“ ví Lehečka.

Někdejší pátý deblista světa Erlich byl také u největšího úspěchu v historii izraelského daviscupového týmu, který se v roce 2009 probojoval přes Švédsko a Rusko až do semifinále, kde podlehl pozdějším šampionům ze Španělska (ti mimochodem v barcelonském finále přehráli český tým).

Barážové utkání Davis Cupu mezi Izraelem a Českou republikou je na programu v pátek 16. a sobotu 17. září, hrát se bude ve Shlomo Group Areně v Tel Avivu s kapacitou 3500 míst. Pořadatelé v úterý informovali, že je prodáno přibližně 80 procent vstupenek.


Galerie