Nejmladší světová jednička vyřkla své přání: Chci, aby si mě pamatovali stejně jako členy Big Three

- Jan Vojkůvka

Devatenáctiletý Carlos Alcaraz se v pondělí stal vůbec nejmladší světovou jedničkou v historii okruhu ATP. I přes svůj mladý věk už dosáhl i dalších milníků, a proto sebevědomě hlásí, že chce další. Rád by se do historie bílého sportu zapsal obdobně jako členové tzv. Big Three.

Alcaraz se v neděli ve Flushing Meadows stal nejmladším grandslamovým vítězem od roku 2005, kdy na Roland Garros triumfoval tehdy rovněž devatenáctiletý Rafael Nadal. Zatímco se však jeho krajan stal světovou jedničkou až ve 22 letech, supertalentovaný Alcaraz toho dosáhl už nyní. Dopomohly mu k tomu fantastické výkony v průběhu celé sezony.

Vždyť vedle US Open letos vyhrál i Masters v Miami a Madridu, k tomu přidal trofeje na pětistovkách v Riu de Janeiru a Barceloně, kromě toho byl ve finále v Umagu a Hamburku a také v semifinále Masters v Indian Wells. Celkem tento rok posbíral už 6460 bodů, nejvíce ze všech hráčů na okruhu.

Ovšem nejde jen o post světové jedničky, kterou si chce v příštích týdnech pojistit. Alcaraz zároveň chce započít cestu, aby se o něm jednou mluvilo jako o jednom z nejlepších tenistů historie a vyrovnal se ve slávě rivalům z Big Three.

„Je skvělé, že jsem se dostal do pozice, o které jsem snil od doby, co jsem začal hrát tenis. A to pořád nejsem v top kondici. Mám spoustu věcí, které mohu a musím zlepšit,“ upozornil Alcaraz, že se stále má kam posouvat. To je s ohledem na to, jaký rok prožívá, důležitá informace. Sám totiž ví, že stále má rezervy, které pokud pozvedne na vyšší úroveň, může se stát nezastavitelnou tenisovou bestií.

A klidně může být tak dominantní, jak byli v uplynulých letech Rafael Nadal, Novak Djokovič a Roger Federer.

„Inspirovali mě k tomu, abych se jim pokusil vyrovnat,“ řekl na adresu členů tzv. Big Three, kteří si v posledních takřka dvou dekádách podmanili mužský tenis. Po úvodní dominanci Federera jej začal doplňovat Nadal a od roku 2007 se do této rivality zapojil i Djokovič.

„Vím, že dohnat jejich rekordy je takřka nemožné, ale pokusím se na tom pracovat. Chci, aby si mě lidé pamatovali stejně, jako si budou pamatovat je. Chci na sobě dřít, abych jednoho dne byl jako oni,“ vyřkl své přání španělský mladík.

Po své jízdě za titulem z US Open si Alcaraz nehodlá vzít volno. Okamžitě se totiž vypravil do Španělska, aby pomohl svému týmu v základní skupině Davis Cupu. „Jsem pyšný, že jsem dorazil jako světová jednička a mohu trochu pomoci týmu,“ dodal muž, který je prozatím jediným hráčem, jenž v této sezoně překonal hranici 50 vyhraných zápasů na okruhu ATP.