Do Izraele s žebříčkovým maximem. První trénink byl nad očekávání dobrý, hlásí Macháč

- Marek Bartošík

Kapitán Jaroslav Navrátil bude v barážovém utkání na horké půdě Izraele (16.–17. září) spoléhat také na týmovou dvojku Tomáše Macháče. Hrdina loňských soubojů s Francií a Velkou Británií na finálovém turnaji v Innsbrucku by rád přidal další výhry ve slavné týmové soutěži, tentokrát z pozice favorita proti nepříliš známým Izraelcům. „Hala je krásná, kurt je absolutně výborný. První trénink byl nad očekávání dobrý. Za mě zatím žádná chyba. Jsem zvědavý na diváky,“ hlásil na on-line tiskové konferenci jednadvacetiletý Macháč.

Ve skvělé formě přicestoval do izraelského Tel Avivu Tomáš Macháč, který minulý týden dokráčel do semifinále challengeru v Cassis. Český reprezentant se ostatně na kurtech činí už od návratu po zranění v oblasti žeber – vyhrál 13 ze 16 zápasů, v polském Grodzisku Mazowieckém získal svůj čtvrtý challengerový titul a na US Open prošel náročnou kvalifikací. A odměna? V žebříčku ATP bychom ho nyní našli už na 109. místě.

„Když jsem se koukal na tu číslovku, ani jsem jí moc nevěřil. I když jsem dlouho nehrál, dostal jsem se na svůj nejlepší žebříček. Jsem nadšený, že jsem už v Liberci vyhrál dva zápasy (Macháč postoupil na tamním antukovém challengeru do čtvrtfinále, pozn. red.). Jde to dobře, teď už jen podržet to zdraví,“ přeje si česká týmová dvojka.

Macháč se může přímo v dějišti spolehnout na podporu svého osobního trenéra Daniela Vacka, jenž zároveň působí i jako trenér českého daviscupového týmu. Jednapadesátiletý Vacek si už stejnou roli vyzkoušel při březnové kvalifikaci v Argentině.

„Atmosféra je dobrá, hotel super, všechno funguje. Stadion je krásně postavený, na tenis jako dělaný, jelikož tribuny jsou blízko u kurtu. Bude to bouřlivé,“ domnívá se Vacek, kterému jeho svěřenec Macháč dělal v posledních týdnech velkou radost.

„Celá doba, kdy je Tomáš schopen hrát, je dobrá. Bohužel pauza byla opravdu obrovská (Macháč absentoval na tour od konce dubna do začátku srpna, pozn. red.). Tomáš má obrovskou chuť se dostat tam, kde před zraněním končil. Myslím, že to bude dobrý,“ poznamenal někdejší třetí deblista světa.

Macháčova forma přijde českému týmu jistě vhod. Ačkoliv Izraelci můžou v nadcházejícím duelu pouze překvapit, do karet jim bude hrát bouřlivá podpora od fanoušků. Ve Shlomo Group Areně v Tel Avivu je k dispozici 3500 míst, přičemž už 80 procent vstupenek je podle izraelských pořadatelů vyprodáno.

„Favoriti upřímně jsme, žebříčkově i herně. Pod tlakem ale nejsme. Postupně si tvoříme tým, abychom se mohli zase kvalifikovat na finálový turnaj,“ doplnil Macháč, jehož týmovými parťáky jsou Jiří Lehečka, Zdeněk Kolář a Dalibor Svrčina.


Galerie