Úspěšný zájezd, září nová jednička Havlíčková. Za spanilou jízdu dostala divokou kartu do Ostravy

- Jan Vojkůvka

Lucie Havlíčková pomalu uzavírá svou juniorskou kariéru. Talentovaná sedmnáctiletá Češka, která v New Yorku na US Open vybojovala titul ze čtyřhry a finále ve dvouhře, by se ráda začala soustředit už jen na turnaje dospělých. Pomoci jí v tom může i divoká karta do kvalifikace na na říjnový turnaj AGEL Open 2022 v Ostravě, kam vyrazí jako nejlepší juniorka světa!

„Byl to úspěšný zájezd. Finále dvouhry se mi bohužel nevydařilo, jak jsem chtěla, ale pořád to byl pozitivní týden,“ potěšilo Havlíčkovou, která sahala v New Yorku po svém druhém grandslamovém doublu. Na triumf ve dvouhře i čtyřhře z Roland Garros nakonec nenavázala, ale postupem do finále singlu a ziskem titulu v deblu i tak zaznamenala další velký milník své kariéry.

Jako trojnásobná juniorská grandslamová šampionka se totiž vyhoupla v pondělním vydání juniorského žebříčku ITF na pozici světové jedničky!

„Zatím nedokážu popsat, jaké to je. Věděla jsem, že se můžu stát světovou jedničkou, pokud se zadaří, ale vlastně až do skončení turnaje nebylo jisté, jak se to nakonec poskládá. Myslím, že to nic nemění, ale samozřejmě je skvělé být první na světě,“ uvedla Havlíčková, která se stala první českou dívčí světovou jedničkou od roku 2015, kdy se v květnu na čele rankingu ITF objevila Markéta Vondroušová.

Posunem na první místo světa překonala mimo jiné i úspěšné juniorské kariéry svých krajanek Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové, které v neděli na US Open zkompletovaly kariérní grandslam. Také úspěšné české tenistky dokázaly získat v roce 2013 tři grandslamové trofeje, ale jejich maximem na žebříčku bylo nakonec druhé místo Siniakové a třetí příčka Krejčíkové.

Za svůj velký úspěch byla Havlíčková odměněna také divokou kartou do kvalifikace turnaje WTA AGEL Open 2022 v Ostravě, kde se bude moci pokusit prokousat do hlavní soutěže své první pětistovky mezi profesionálkami. „Mám z toho velkou radost a musím pak všem poděkovat, že to pro mě zařídili,“ usmívala se sedmnáctiletá členka TK Sparta Praha.

„Ostrava tak bude první turnaj po návratu z Ameriky. Pak tam mám nějaké pětadvacítky a šedesátky mezi dospělými. To jsou moje plány pro říjen a listopad,“ poodhalila své další plány.

Osmifinalistka červencového Livesport Prague Open by se už ráda začala soustředit pouze na profesionální tenis a uzavřela na vrcholu svou juniorskou kariéru. „Ještě uvidíme, ale asi už spíš budu hrát ženské turnaje,“ usmívala se.

Během juniorské kariéry Havlíčková vybojovala dohromady osm singlových a devět deblových trofejí. Nyní se bude snažit svou sbírku rozšířit také o první trofej mezi profesionálkami.