Kariérní grandslam, Golden Slam, Super Slam. Kterých milníků dosáhlo duo K+S?

- Marek Bartošík

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková se svým triumfem na US Open zapsaly do tenisové historie. Češky, které v New Yorku zkompletovaly svou sbírku grandslamů, mají navíc na kontě také olympijské zlato z Tokia a titul z Turnaje mistryň v Guadalajaře. V jejich případě tedy můžeme rovnou mluvit dokonce o takzvaném „Super Slamu“.

Tenisová terminologie počítá i s těmi nejzajímavějšími variantami úspěchů. Když se Barboře Krejčíkové a Kateřině Siniakové povedlo doplnit jejich grandslamovou sbírku také o dosud chybějící US Open, mohly se radovat ze zisku kariérního grandslamu.

Toto pojmenování ale zcela nevystihuje jejich výjimečnost. Populární české duo totiž loni ovládlo LOH v Tokiu a také Turnaj mistryň. Olympijské zlato v kombinaci se všemi grandslamy znamená dosažení tzv. „Career Golden Slamu“ (česky zlatého kariérního grandslamu). A pro sbírku všech turnajů velké čtyřky, olympijského zlata a trofeje z Turnaje mistryň (respektive Turnaje mistrů) vymysleli tenisoví odborníci název „Career Super Slam“.

Jedná se o skutečný unikát, který zatím získalo pouze 26 tenistů a tenistek v historii (z toho 14 vozíčkářů). V mužské dvouhře je jediným držitelem dokonalé sbírky Američan Andre Agassi, v ženském singlu ovládly všechny hlavní akce Němka Steffi Grafová (mimochodem manželka Agassiho) a také Američanka Serena Williamsová.

V mužské čtyřhře zaznamenali „Super Slam“ Australané Todd Woodbridge a Mark Woodforde, Kanaďan Daniel Nestor a dvojčata Bob a Mike Bryanovi ze Spojených států. A konečně v ženském deblu se kromě Kateřiny Siniakové a Barbory Krejčíkové vyjímají mezi nejužší elitou Američanky Pam Shriverová a Gigi Fernándezová.

Mohlo by se zdát, že Krejčíková se Siniakovou dosáhly ve svých 26 letech maxima možného, nicméně stále před nimi leží potenciální milníky. Jedním z nich je doplnění sbírky titulů z prestižních podniků kategorie WTA 1000.

Ve standardním ženském kalendáři se jich nachází devět, přičemž duo K+S dosud opanovalo „pouze“ dva (Toronto 2019 a Madrid 2021). Na celkový triumf a další obohacení společné sbírky můžou Češky zaútočit mimo jiné v Indian Wells, Miami, Římě a Cincinnati.