Vrbenský ovládl ITF turnaj v Budapešti a slaví druhý titul v řadě

- Petr Sumbal

Maďarské podnebí zřejmě Michaelu Vrbenskému svědčí. Minulý týden se radoval z titulu na antuce v Szabolcsveresmartu, tento týden ovládl pro změnu podnik kategorie ITF 15 hraný na tvrdém povrchu v Budapešti, když ve finále porazil domácího tenistu Matyase Fueleho 6:1, 6:3. Aktuálně si český tenista drží šňůru deseti vítězství bez ztráty jediného setu.

Na tvrdém povrchu se Michael Vrbenský (429.) naposledy představil v březnu letošního roku a nyní až právě tento týden v Budapešti. A rovnou si v maďarském hlavním městě dokráčel bez ztráty setu pro titul, svůj osmý v kariéře, čtvrtý letošní a úplně první na jiném povrchu než na antuce.

V nedělním finále se českému 22letému tenistovi postavil do cesty o rok starší domácí hráč Matyas Fuele (664.). První set finálového klání byl jednoznačnou záležitostí, Vrbenský svému soupeři nenabídl byť jen jediný brejkbol a sám využil dva ze tří nabídnutých a první sadu tak vyhrál 6:1.

I ve druhém setu získal Vrbenský rychle výhodu brejku, brzy se dostal do vedení 3:1. Za stavu 4:3 poté český tenista úspěšně odvrátil jediný brejkbol Fueleho v celém utkání a hned v následujícím gemu pak celé utkání při podání soupeře uzavřel, když využil hned svůj první mečbol.

V prvním kole maďarského turnaje nastoupil Vrbenský v roli velkého favorita proti Francouzi Alexandru Aubriotovi (986.) a svou roli potvrdil, když ho porazil hladce 6:2, 6:3. Ani v osmifinále se na kurtu příliš dlouho nezdržel, Rakušana Jonase Trinkera (1360.) vyprovodil po výsledku 6:2, 7:6(1).

Ve čtvrtfinále se Vrbenský utkal s Izraelcem Saharem Simonem (639.) a také v tomto utkání byl vyrovnaný pouze jeden set, tentokrát ten první. Český tenista nakonec postupoval po výsledku 7:5, 6:2. V boji o finále vyzval Vrbenského domácí tenista Peter Fajda (491.), ale dokázal uhrát jen pět gemů při své porážce 3:6, 2:6.

Za vítězství v Budapešti si Vrbenský připíše na své konto 15 bodů a posune se do čtvrté stovky světového žebříčku.

T-Systems Cup, Budapešť (muži, HUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Matyas Fuele (HUN, 664.) – MICHAEL VRBENSKÝ (429.) 1:6, 3:6