Lucie „Hlaváčková“ získala třetí grandslamový titul! Čím ji naštvali fanoušci?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Lucie Havlíčková naprázdno z US Open neodjede. Ve dvouhře jí sice finále nevyšlo podle představ, v následném deblu ale po boku Rusky Diany Šnajderové získala svůj třetí grandslamový titul. „Mohu to tu brát pozitivně, odehrála jsem spoustu zápasů a nabrala mnoho zkušeností. Určitě to bude jeden z turnajů, na které budu ráda vzpomínat,“ odpovídala novinářům na pozápasové tiskové konferenci vítězka obou juniorských disciplín na letošním Roland Garros.

Lucie Havlíčková to neměla v posledních dnech na US Open jednoduché. V pátek odehrála hned tři zápasy, v sobotu pak nastoupila na juniorském US Open do finále dvouhry i čtyřhry.

V singlu vyzvala desátou nasazenou Alexandru Ealaovou, která využila podpory svých krajanů a získala pro Filipíny premiérový juniorský grandslamový titul. Svou českou soupeřku porazila za hodinu a osm minut po setech 6:2, 6:4.

Sedmnáctiletá Havlíčková ale dokázala bolestivou prohru hodit za hlavu. Zklamání na sobě ve finále čtyřhry nedala znát a po boku Diany Šnajderové dokráčela k cennému prvenství. Česko-ruský pár přehrál německou dvojici Kuhlová, Seidelová za 53 minut po setech 6:3 a 6:2.

A tak hráčce pražské Sparty ani nevadilo, že ji moderátor slavnostního vyhlášení označil za Lucii Hlaváčkovou… Situaci se společně se svou partnerkou Šnajderovou zasmály a došly si převzít trofej pro vítězky.

Po prohře ve finále singlu jste si spravila chuť ve čtyřhře. Jak se cítíte po zisku třetího grandslamového titulu v kariéře?
Odchází se lépe, než kdybych prohrála i finále debla. Dvouhra bolí, ale s Dianou jsme to zvládly a já si zlepšila náladu. Motivace tam byla ještě větší, prohrát dvakrát po sobě je strašné. Samozřejmě by to i tak byl úspěch, pocit bych z toho ale neměla dobrý. (směje se)

Předpokládám, že teď turnaj hodnotíte jinak, než by tomu bylo před dvěma hodinami.
Byl to pozitivní týden. Poslední singl to kazí, to je škoda. Ale mohu to tu brát pozitivně, odehrála jsem spoustu zápasů a nabrala mnoho zkušeností. Určitě to bude jeden z turnajů, na které budu ráda vzpomínat.

Bylo obtížné se vzchopit po singlové porážce?
Byla jsem trochu naštvaná. Před zápasem jsme se s Dianou už nějak naladily na stejnou vlnu, pomohla mi. Jak jsem měla delší pauzu, dokázala jsem se dát dohromady.

Ve finále dvouhry přišel podpořit Ealaovou velký počet místních Filipínců, pro které se jednalo o historický den, neboť žádná jejich krajanka ještě juniorský grandslam nevyhrála. Nic příjemného, že?
Je to nesportovní, nelíbilo se mi to. Není hezké, když se fanoušci hlasitě radují po vaší dvojchybě. Přišlo mi to jako na fotbale, pokud s tím ovšem rozhodčí něco neudělá, tak se s tím musím smířit. Nechci se na to vymlouvat, nerozhodili mě nějak výrazněji, byla jsem na to předem připravena.

V pátek jste odehrála tři zápasy v jeden den. Podepsalo se to dnes na vás?
V singlu jsem byla unavená, včera byl těžší den. Nohy byly tužší, i mentálně jsem nebyla úplně připravena. Ale na to se nemohu vymlouvat. Musela jsem tam odevzdat ze sebe vše a bohužel to dnes nevyšlo.

Co hráčka musí udělat, aby po tak náročném programu byla schopna podstoupit dva finálové duely?
Po druhém deblu jsem hned šla na fyzio, kde jsem strávila snad hodinu. Odvedli dobrou práci, bez nich bych sem ani nepřišla. (směje se)

Byl to pro vás poslední juniorský grandslam? Nebo se chystáte na Australian Open?
Nedokážu úplně odpovědět. Nejraději bych juniorskou kategorii uzavřela, bohužel počet dospělých turnajů, které mohu hrát, není velký. Není vyloučeno, že tam pojedu, avšak ta pravděpodobnost je malá.

Sobotní výsledky Lucie Havlíčkové na juniorském US Open:

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry dívek
Alexandra Ealaová (PHI) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ 6:2, 6:4

Finále čtyřhry dívek
HAVLÍČKOVÁ, Šnajderová (-) – Kuhlová, Seidelová (obě GER) 6:3, 6:2