Macháč chytá před Davis Cupem formu. V Cassisu může zaútočit i na elitní stovku

- Jan Vojkůvka

Tomáš Macháč před daviscupovým týdnem potvrzuje velmi dobrou formu. Na challengeru ve francouzském Cassisu si poradil se sedmým nasazeným Zsomborem Pirosem, kterého porazil po obratu 4:6, 7:6(5), 6:1. Postupem do semifinále se výrazně přiblížil i k premiérovému posunu do elitní světové stovky.

Jednadvacetiletý Macháč, jehož na jaře přibrzdily vleklé zdravotní obtíže, kvůli kterým od dubna až do srpna nehrál, se v posledních týdnech nachází ve výborné formě. Svým výtečným tenisem dělá problémy prakticky všem soupeřům, se kterými se v posledních týdnech utkal a výrazně se díky tomu přiblížil k premiérovému posunu do první světové stovky.

K tomu mu dopomohlo především vítězství na challengeru v polském Grodzisku Mazowieckém. Na tento úspěch navázal i na US Open, kde úspěšně prošel kvalifikací, načež odehrál dramatické pětisetové klání s favorizovaným Boticem Van de Zandschulpem, jemuž podlehl až po velkém boji 6:3, 6:7, 1:6, 6:3, 5:7. Svou formu si přenesl i do francouzského Cassisu, kde v pátek dokázal otočit skóre zápasu s Maďarem Pirosem.

Turnajová čtyřka po ztrátě první sady prohrávala i v setu druhém. Macháč čelil skóre 2:4, ale v pravý okamžik zabral, dokázal srovnat vývoj sady a následně si vynutit tiebreak. Ve zkrácené hře se mu povedlo zvítězit 7:5 a zlomit tím odpor Pirose, jenž ve třetím setu zcela odpadl.

Macháč se propracoval až do vedení 5:0, než soupeři povolil uhrát čestný gem, načež duel dopodával. Vybojoval tím možnost vyzvat v semifinále druhého nasazeného Jamese Duckwortha z Austrálie.

Z formy, kterou se nyní Macháč pyšní, má určitě velkou radost i kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil. Jeho svěřence totiž čeká od 16. září barážové utkání v Izraeli, kde se bude hrát o účast v předkole Davis Cupu 2023. A právě na Macháčovi, spolu s Jiřím Lehečkou, chce Navrátil nejvíce stavět.

Úspěšné období je pro Macháče podstatné ještě z jednoho důvodu. Poté, co kvůli zranění přicházel o body v žebříčku ATP, se nyní znovu dere směrem nahoru. Postupem do semifinále si zajistil vylepšení svého osobního maxima a umístění okolo 110. místa světa. Zmíněný posun do první stovky by vybojoval v případě, že by celý challenger v Cassisu vyhrál.