US Open: Krejčíková se Siniakovou si zahrají finále čtyřhry! Dařilo se i Havlíčkové

- Redakce

US Open mělo v New Yorku na programu svůj jedenáctý hrací den. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou porazily v boji o deblové finále na dvorci Louise Armstronga americko-australskou dvojici Nicole Melicharová-Martinezová, Ellen Perezová a zahrají si o premiérový titul z amerického grandslamu. Centrální stadion Arthura Ashe patřil semifinále ženské dvouhry. Rozjetá Caroline Garcíaová proti Uns Džábirové čtrnáctou výhru v řadě nezískala. Světová jednička Iga Šwiatekové přehrála čtvrtfinálovou přemožitelku Karolíny Plíškové Arynu Sabalenkovou z Běloruska. V akci byli rovněž čeští junioři. Lucie Havlíčková postoupila po výhře 6:4 a 6:2 nad Američankou Ngounoueovou do semifinále. Marně se na ni snažil navázat Hynek Bartoň, jenž ve dvou setech podlehl nasazené jedničce.

Krejčíková se Siniakovou zvládly třísetovou bitvu
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou si v New Yorku poprvé zahrají o titul z US Open. Turnajové trojky zvládly další dramatickou třísetovou bitvu, v níž udolaly za dvě a čtvrt hodiny 6:3, 6:7(4) a 6:3 americko-australské duo Nicole Melicharová-Martinezová, Ellen Perezová.

Protivnice, které byly na akci desátým nejvýše nasazeným párem, prohrály po sérii osmi výher v řadě. Do zápasu vlétly favorizované Češky ziskem čtyř úvodních gemů.

Ve druhém setu prohrávaly o dva brejky už 2:5, stíhací jízdou si ale vynutily tiebreak. V tom vyrovnaly z 1:4 na 4:4, další tři výměny ale patřily soupeřkám.

S Krejčíkovou a Siniakovou to nezacloumalo. Ve třetí hře rozhodujícího setu získaly na příjmu brejk čistou hrou, který následně na podání potvrdily dalším gemem bez ztráty fiftýnu. Za stavu 5:3 pak obě jmenované ukončily duel na returnu dalším brejkem.

„Bylo super, že jsme zůstaly aktivní. Dobře jsme začaly, já ale poté měla výpadek. Jsem hrozně ráda, že mě Bára podržela. Chytly jsme začátek třetího setu, bojovaly. To nám dost pomohlo,“ ohodnotila zápas Siniaková.

O třetí letošní a celkově šestý společný grandslamový titul si duo K+S zahraje proti lepší z dvojice Dolehideová (USA), Sandersová (AUS) – McNallyová, Townsendová (obě USA).

Džábirová postoupila do finále
Uns Džábirová (5.) je první arabskou hráčkou v historii, které se podařilo postoupit do finále US Open. Tunisanka v semifinále amerického grandslamu porazila Caroline Garcíaovou (17.), a to hladce za hodinu a šest minut po setech 6:1, 6:3. Francouzská tenistka kvůli tomu přišla o sérii třinácti výher v řadě.

Šwiateková otočila třetí set
Iga Šwiateková (1.) si zahraje třetí grandslamové finále ve své kariéře. Polská tenistka v semifinále US Open porazila Bělorusku Arynu Sabalenkovou (6.), a to za dvě hodiny a 11 minut po setech 3:6, 6:1 a 6:4. Varšavská rodačka ve třetí sadě prohrávala už 2:4, od tohoto stavu však ztratila pouhé čtyři výměny.

Bartoň podlehl nasazené jedničce
Překvapení se na US Open nekonalo. Hynek Bartoň při své premiérové účasti ve čtvrtfinále juniorského grandslamu podlehl nasazené jedničce Danielu Vallejovi z Paraguaye, a to za hodinu a 17 minut po setech 4:6 a 2:6

Juniorka Havlíčková postoupila i v deblu
Lucie Havlíčková je zatím na juniorském US Open stoprocentní. Ve čtvrtek postoupila nejen v singlu, ale také v deblu. V osmifinále po boku Rusky Šnajderové porazila slovenský pár Jamrichová, Vargová, a to za hodinu a jednu minutu po setech 6:3 a 7:5.

„Je to skvělý, krásný pocit. I když jsem dříve končila v prvních kolech, po výhře v Paříží mám pocit, že bych alespoň semifinále vždy měla uhrát. Neberu to jako samozřejmost, ale cíle jsou tu nejvyšší,“ nechala se slyšet česká tenistka.

Havlíčková si zahraje semifinále US Open
Lucie Havlíčková (577.) postoupila na US Open do semifinále juniorské dvouhry. Nasazená dvojka přehrála na úvod čtvrtečního programu za hodinu a 16 minut 6:4 a 6:2 domácí Clervie Ngounoueovou (871.), s níž za celé utkání ztratila jen jedinkrát vlastní servis. Vítězka letošního Roland Garros si k triumfu nad o rok mladší soupeřkou dopomohla celkem 21 vítěznými údery. Stejně jako v Paříži je nadále ve hře o "double". Ještě dnes odehraje sedmnáctiletá Češka po boku Rusky Šnajderové rovněž osmifinále čtyřhry.

Vybrané zápasy čtvrtečního programu US Open

Semifinále dvouhry žen
Caroline Garcíaová (FRA, 17.) – Uns Džábirová (TUN, 5.) 1:6, 3:6
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Aryna Sabalenková (6.) 3:6, 6:1, 6:4

Semifinále čtyřhry žen
Melicharová-Martinezová (USA), Perezová (AUS) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 3:6, 7:6(5), 3:6

Semifinále čtyřhry mužů
Ram (USA), Salisbury (GBR) – Cabal, Farah (oba COL) 7:5, 4:6, 7:6(6)
Arevalo (SAL), Rojer (NED) – Koolhof (NED), N. Skupski (GBR) 4:6, 5:7

Semifinále smíšené čtyřhry
McNallyová, Blumberg (oba USA) – Sandersová, Peers (oba AUS) 2:6, 7:6(5), 8:10

Čtvrtfinále dvouhry chlapců
Daniel Vallejo (PAR) – HYNEK BARTOŇ 6:4, 6:2

Čtvrtfinále dvouhry dívek
Clervie Ngounoueová (USA) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ 4:6, 2:6

Osmifinále čtyřhry dívek
HAVLÍČKOVÁ, Šnajderová (-) – Jamrichová, Vargová (obě SVK) 6:3, 7:5

Kompletní přehled zápasů naleznete zde.