Rekordní noční show! Alcaraz otočil bitvu se Sinnerem a stále může být jedničkou

- Marek Bartošík

Devatenáctiletý Carlos Alcaraz a o dva roky starší Jannik Sinner předvedli ve čtvrtfinále US Open na stadionu Arthura Ashe monumentální show, která se zapsala do tenisových dějin! Po pěti hodinách a 15 minutách boje, odvráceném mečbolu a otočce v závěrečné sadě se mohl šťastný Alcaraz radovat z vítězství 6:3, 6:7(7), 6:7(0), 7:5, 6:3 a postupu do svého premiérového grandslamového semifinále.

Hodiny ukazovaly čas 2:50, když Carlos Alcaraz důrazným servisem na tělo proměnil mečbol proti Jannikovi Sinnerovi a stal se nejmladším grandslamovým semifinalistou od roku 2005, kdy jistý mladík Rafael Nadal dosáhl stejné mety na Roland Garros. Na US Open se mezi nejlepší čtveřici mužů nedostal nikdo mladší dokonce 32 let (naposledy Pete Sampras v roce 1990)!

Utkání Alcaraze a Sinnera bylo speciální i tím, že mělo vůbec nejpozdější konec v historii US Open. Kromě toho se na uvedeném turnaji hrál pouze jeden mač déle – to když legendární Švéd Stefan Edberg přetlačil v semifinále ročníku 1992 svého amerického rivala Michaela Changa po pěti hodinách a 26 minutách 6:7(3), 7:5, 7:6(3), 5:7 a 6:4.

Stále teprve devatenáctiletý Alcaraz utekl v souboji se Sinnerem dokonce z mečbolu, kterému čelil na returnu v desáté hře čtvrtého setu. Ani poté ještě neměl vyhráno, jelikož v pátém dějství musel otáčet nepříznivý stav 2:3 s brejkem. Po sérii čtyř vyhraných gemů ale mohl padnout na kurt v aréně Arthura Ashe a užívat si bouřlivé ovace fanoušků.

„Upřímně stále nevím, jak jsem to dokázal. Úroveň zápasu byla vysoká, hráli jsme neuvěřitelně. Zkrátka jsem neustále věřil v sebe a svou hru. Ke konci jsem se snažil zůstat klidný, ale bylo to velmi těžké,“ řekl v pozápasovém rozhovoru na kurtu Alcaraz.

Aktuálně čtvrtý hráč světa si postupem do semifinále US Open, kde vyzve Američana Francese Tiafoea, zajistil svou premiérovou účast na Turnaji mistrů v italském Turíně. Zároveň zvýšil svou šanci na to, že se po americkém grandslamu stane světovou jedničkou.

Do čela žebříčku by ho s jistotou vynesl zisk titulu. Teoreticky mu ale může stačit „pouze“ účast ve finále, v tomto případě by ale Nor Casper Ruud musel prohrát své semifinále s Karenem Chačanovem.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Jannik Sinner (ITA, 13.) – Carlos Alcaraz (ESP, 4.) 3:6, 7:6(7), 7:6(0), 5:7, 3:6