Nejlepší startovní pole v historii, těší se Petera. Turnaj v Ostravě láká na české i světové hvězdy

- Jan Vojkůvka

Turnaj WTA AGEL Open 2022, který se bude konat od 3. října v Ostravě, zná své základní startovní pole. To bylo odhaleno na tiskové konferenci, jež byla pořádána v areálu I. ČLTK Praha za přítomnosti majitele pořádající agentury Tomáše Petery a také tenistky Karolíny Muchové, držitelky jedné z divokých karet.

Vedle Muchové má v tuto chvíli jistotu účasti na divokou kartu také Tereza Martincová. Z českých hráček se představí rovněž Barbora Krejčíková a Karolína Plíšková. Hodně nabité je ale i pole zahraničních hráček, které do Ostravy přijedou.

Vedle světové jedničky Igy Šwiatekové to jsou Darja Kasatkinová, Paula Badosaová, Maria Sakkariová, Anett Kontaveitová, Emma Raducanuová, Belinda Bencicová, Aljaxandra Sasnovičová, Shelby Rogersová, Jil Teichmannová, Jekatěrina Alexandrovová, Viktoria Azarenková, wimbledonská vítězka Jelena Rybakinová, Madison Keysová, Jelena Ostapenková a Beatriz Haddad-Maiová.

„Účast je nejlepší, jaká kdy u nás byla. Jsem rád, že se u nás představí světová jednička Iga Šwiateková, která nám pomáhá i s marketingem v nedalekém Polsku, odkud čekám také spoustu fanoušků,“ řekl Tomáš Petera.

V Ostravě se bude hrát o velmi štědré prize money ve výši 757 900 amerických dolarů. „Celkový rozpočet turnaje se pohybuje na úrovni 50 miliónů korun,“ upřesnil Petera.

Podle něj by ideálním scénářem bylo, kdyby se do finále probojovala světová jednička Šwiateková a jedna z domácích tenistek. „Z minula víme, že pokud třeba Petra (Kvitová) prošla do semifinále, byla divácká pozornost mnohem větší, než když se hrálo bez Češek. Na druhou stranu pokud máme na turnaji první čtyři hráčky světa, tak se může prosadit kterákoli z favoritek,“ podotkl Petera.

Prozatím jsou známé dvě držitelky divokých karet do hlavní soutěže, další divoké karty budou rozdány později. „Jsem v situaci, kdy bych se na turnaji nedostala ani do kvalifikace, takže si vážím divoké karty. Je to pro mě velká pomoc,“ usmívala se Muchová. „Z Olomouce, kde mám rodinu, to mám kousek, takže se moc těším.“

„Soupeřky budou hodně silné, ale já se pořád považuji také za top hráčku, i když teď mezi nejlepší žebříčkově po zraněních nepatřím,“ nebojí se silného startovního pole česká tenistka.

Zatímco hlavní soutěž ostravského turnaje začne 3. října, kvalifikace odstartuje už v sobotu 1. října. V pořadí se bude jednat už o třetí ročník. V roce 2020 zvítězila Aryna Sabalenková, loni triumf slavila Anett Kontaveitová.