Post světové jedničky je volný. Medveděva mohou po US Open nahradit tři muži

- Jan Vojkůvka

Vyřazení Daniila Medveděva v osmifinále US Open bylo zásadní ze dvou důvodů. Rus totiž po své porážce nejen, že neobhájí loňský titul a ze Spojených států bude odjíždět zklamaný, ale zároveň přijde o post světové jedničky. Příští pondělí bude tak korunována nová světová jednička, přičemž na tento post může dosáhnout trojice tenistů.

Medvěděv, vinou neobhájení loňského titulu, přijde v pondělí o 1820 bodů v žebříčku ATP. Kvůli tomu klesne z prvního místa a může se propadnout až na čtvrtou příčku. Kdo jej však nahradí na trůnu pro nejlepšího tenistu světa?

V úvahu nyní přichází už jen tři hráči. Největším favoritem na pozici prvního hráče mužského tenisu je Rafael Nadal. Španěl je momentálně v tzv. živém žebříčku na prvním místě s poměrně komfortním náskokem 710 bodů. Jenže vítěz dvou letošních grandslamů nečekaně skončil už v osmifinále, stejně jako Medveděv.

Nadal totiž v noci na úterý nestačil na US Open na domácího Francese Tiafoea, jemuž podlehl po setech 4:6, 6:4, 4:6, 3:6. Kvůli této porážce už nemá svůj osud v boji o tenisový trůn ve vlastních rukách a musí čekat, jak dopadnou jeho dva konkurenti.

Na americkém grandslamu totiž dál pokračují teprve devatenáctiletý Carlos Alcaraz a o čtyři roky starší Casper Ruud, kteří jsou ve čtvrtfinále. Aby se posunuli před Nadala, pro oba platí podmínka, že se musí probojovat do finále.

Los turnaje zároveň vytvořil velmi pikantní situaci. Do finále totiž mohou proniknout oba a pokud by k tomu došlo, svedli by v neděli souboj nejen o první grandslamový titul, ale také o premiérový posun na post světové jedničky.

V případě, že se do finále dostane jen jeden z nich, pak tento finalista bude v pondělí korunován jako nová světová jednička. Poslední scénář, tedy že do finále neprojde ani jeden z nich, bude znamenat, že se na první místo světa vrátí poprvé od 2. února 2020 Rafael Nadal. Započal by tím v pořadí 210. týden jako první hráč na žebříčku ATP.

Casper Ruud může za životním úspěchem vykročit už v úterý, kdy jej čeká čtvrtfinále s Italem Mateem Berrettinim. Carlos Alcaraz se ve čtvrtfinále představí ve středu a zahraje si s Italem Jannikem Sinnerem.