US Open: Turnaj zná první polovinu semifinalistů. Chačanov vydřel výhru nad Kyrgiosem

- Redakce

Letošní US Open dospělo do svých čtvrtfinálových bojů. Kvůli silnému dešti se však mohlo hrát pouze na kurtech pod střechou, pořadatelé proto většinu zápasů – včetně těch s českou účastí – odložili. V úterý se tak nedostalo do akce duo Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková ani junioři Hynek Bartoň a Lucie Havlíčková. V mužské i ženské dvouhře už známe první dvojice semifinalistů. Mezi muži si postup zajistili Casper Ruud a také Karen Chačanov, který v pěti setech udolal Nicka Kyrgiose. V ženské části turnaje se dařilo Caroline Garcíaové a Uns Džábirové.

Chačanov ve čtvrtfinále udolal Kyrgiose
Nora Caspera Ruuda (7.) doplní v úvodním semifinále US Open Karen Chačanov (31.). Ruský tenista startující pod neutrální vlajkou udolal ve svém čtvrtfinále favorizovaného Australana Nicka Kyrgiose (25.) po třech hodinách a 39 minutách 7:5, 4:6, 7:5, 6:7(3) a 6:4.

Chačanov si připsal klíčový brejk hned na začátku pátého setu, od té doby si náskok pečlivě střežil, přičemž odvrátil oba brejkboly australského ranaře. Utkání nabídlo ofenzivní smršť – Chačanov nastřílel 63 vítězných míčů, Kyrgios dokonce 75!

Šestadvacetiletý rodák z Moskvy si postupem do semifinále US Open vylepšil své grandslamové maximum, kterým dosud byla dvě čtvrtfinále z Roland Garros 2019 a Wimbledonu 2021.

Mezi nejlepší čtveřici postoupila i Garcíaová
Francouzka Caroline Garcíaová (17.) poprvé v kariéře postoupila do semifinále grandslamu. Ve čtvrtfinále US Open přehrála domácí Cori Gauffovou (17.), a to za hodinu a 37 minut po setech 6:3, 6:4. Rodačka ze Saint-Germain-en-Laye se v dalším utkání střetne s Tunisankou Uns Džábirovou (5.).

Ruud je prvním semifinalistou
Prvním semifinalistou mužské dvouhry se stal norský tenista Casper Ruud (7.). Nasazená pětka si poradila ve čtvrtfinálovém klání pod zataženou střechou s Italem Matteem Berrettinim (14.), kterého porazila 6:1, 6:4, 7:6(4).

Ruudovi se vítězstvím povedlo o další krok přiblížit obrovskému úspěchu. Pokud projde do finále, může se stát novou světovou jedničkou. Splněna však musí být podmínka, že se ve finále neobjeví Carlos Alcaraz. Pokud by se oba hráči střetli o grandslamový titul, prvním hráčem světa by se stal vítěz jejich vzájemného souboje.

Džábirová postoupila do semifinále
Uns Džábirová (5.) si podruhé v kariéře (a zároveň v řadě) zahraje semifinále grandslamu. Tunisanka ve čtvrtfinále US Open porazila Australanku Ajlu Tomljanovicovou (46.), a to za hodinu a 41 minut po setech 6:4, 7:6(4).

Džábirová ve druhé sadě prohrávala už 3:5, jenže vzápětí její soupeřka ztratila servis přes čistou hru. Další šanci na zdramatizování zápasu Tomljanovicová už nedostala.

České zápasy odloženy
Krejčíková se Siniakovou měly nastoupit už v 17 hodin k utkání proti kanadsko-mexické dvojici Gabriele Dabrowské a Giulianě Olmosové. Silný déšť napřed způsobil dva odklady a posléze přišla informace, že se utkání odkládá na středu. Stejně dopadly i zápasy juniorů Hynka Bartoně a Lucie Havlíčkové.

V průběhu úterního programu se odehrají pouze zápasy na kurtech se zatahovací střechou.

Vybrané zápasy úterního programu US Open

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Matteo Berrettini (ITA, 14.) – Casper Ruud (NOR, 7.) 1:6, 4:6, 6:7(4)
Nick Kyrgios (AUS, 25.) – Karen Chačanov (31.) 5:7, 6:4, 5:7, 7:6(3), 4:6

Čtvrtfinále dvouhry žen
Uns Džábirová (TUN, 5.) – Ajla Tomljanovicová (AUS, 46.) 6:4, 7:6(4)
Cori Gauffová (USA, 12.) – Caroline Garcíaová (FRA, 17.) 3:6, 4:6

Čtvrtfinále čtyřhry mužů
Ram (USA), Salisbury (GBR) – Nys (FRA), Zielinski (POL) 6:4, 6:7(3), 6:4
Demoliner (BRA), Sousa (POR) – Koolhof (NED), Skupski (GBR) 3:6, 1:6
Mektič, Pavič (CRO) – Arevalo (ESA), Rojer (NED) 3:6, 4:6
Cabal, Farah (COL) – Glasspool (GBR), Heliovaara (FIN) 7:6(5), 6:2

Čtvrtfinále čtyřhry žen
Flipkensová (BEL), Sorribesová Tormová (ESP) – Melicharová-Martinezová (USA), Perezová (AUS) 7:6(5), 4:6, 4:6
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Dabrowská (CAN), Olmosová (MEX) odloženo

2. kolo dvouhry chlapců
HYNEK BARTOŇ – Edas Butvilas (LTU) odloženo

2. kolo dvouhry dívek
Sarah Ilievová (FRA) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ odloženo

Kompletní přehled zápasů naleznete zde.