Bitva se šťastným koncem! Můj nejlepší letošní zápas, hlásí Plíšková

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Jen detaily rozhodly o tom, že Karolína Plíšková postoupila do svého desátého grandslamového čtvrtfinále v kariéře. To však neznamená, že by její výhra nebyla zasloužená. Stejně jako její soupeřka Viktoria Azarenková podala famózní výkon, sama si je ale vědoma, jak málo v pondělí rozhodovalo. Běloruska měla v úvodní sadě na svém servisu dva setboly. Kdyby je využila, mohla to být ona, která by na tiskové konferenci rozdávala úsměvy. Jenže na „kdyby“ se nehraje, a tak se čeští fanoušci mohou těšit z toho, že se jejich krajanka probojovala mezi osmičku nejlepších tenistek US Open.

Že Karolína Plíšková touží ve Flushing Meadows po úspěchu, bylo vidět v osmifinálovém klání už od samého začátku. Česká tenistka, která občas umí působit na kurtu až flegmaticky, se tentokrát o většinu míčů rvala a soupeřce nic nedala zadarmo.

Pevnou vůli prokázala i ve třetí sadě. Ta se vůbec nemusela konat, kdyby rodačka z Loun v tiebreaku předchozího setu dokonala obrat, k němuž se schylovalo. Prohrávala 2:6, přesto dokázala snížit na rozdíl jediného bodu. Jenomže čtvrtý setbol soupeřky na svém servisu nezvládla odvrátit.

Psychicky náročná koncovka Plíškovou nepoložila. V rozhodujícím dějství byla jasně lepší tenistkou, rodačce z Minsku nenabídla ani jeden brejkbol. Zápas, jenž trval něco málo přes tři hodiny, získala na svou stranu výsledkem 7:5, 6:7(5) a 6:2.

Obhájila tak svou loňskou čtvrtfinálovou účast, kterou bude moct vylepšit duelem proti další Bělorusce – Aryně Sabalenkové. Ta v osmifinálovém duelu přehrála domácí Danielle Collinsovou po setech 3:6, 6:3 a 6:2.

Jak to, že jste po mečbolu neprojevovala emoce?
Už jsem neměla sílu. (směje se)

Jen jste přivřela oči. Jaké to ale bylo, postoupit?
Docela úleva. Taky mi chvíli trvalo, než jsem proměnila mečbol. Byla jsem celkem v klidu. Kdybych náhodou ten gem prohrála, měla jsem pocit, že na returnu mám také spoustu šancí. Bylo to těžké. Tedy ne, že bych to čekala lehčí. Byla jsem připravená, měly jsme spoustu těžkých zápasů, ale její formou jsem si nebyla jistá. V Cincinnati strašně dostala od Raducanuové (0:6, 2:6 – pozn. red.), takže jsem si říkala, že na tom není nejlépe.

Na druhou stranu tady prošla pár let zpátky do finále, takže se jí tu asi hraje dobře. Nebylo tam ani z jedné strany moc lehkých chyb, vše jsme si musely uhrát. Spousta dlouhých výměn. Ona je od základní čáry jedna z nejlepších na returnu. Pořád to v ní je. Fyzicky to bylo také náročné, nebylo to, že bych to jen odservírovala nebo ustřílela. Něco jsem musela obehrát, oběhat… Věřila jsem, že to tam doklepnu už ve druhé sadě, což nevyšlo. Jsem ráda, že jsem to potom ještě zvládla kondičně.

Obě jste dnes předvedly skvělý tenis, hezky se na něj dívalo. Jaké to je vyhrát takový zápas?
Tenis hraju už dost dlouho na to, abych poznala, jaký level a úroveň zápasu to je. Jsem spokojená, byl to jeden z mých nejlepších letošních duelů. I kdybych ten zápas prohrála, bylo by to jen o maličkostech. Leoš (Friedl) mi říkal, že jsem hrála zbytečně moc přes bekhend, který má lepší. Tenhle zápas se dal určitě klidně prohrát, v prvním setu měla setboly.

Změní tenhle výsledek váš pohled na dosavadní sezonu?
Samozřejmě ji vystoupení na US Open vylepší, dlouho byla tahle sezona pro mě katastrofální. Teď už to bude menší katastrofa, ať se přihodí cokoliv. V létě jsem odehrála pár zápasů, které mi dodaly sebedůvěru. A ta rozhoduje o všem, protože profesionálky nezapomenou hrát tenis. Jen se potřebujete uklidnit, což se snáze podaří po několika vítězstvích.

Co vaše noha? Často hru zkracovala, nutila vás běhat.
Jsem v pohodě. Kraťas jsem sice nevyhrála ani jeden… teda pár, ale málo. I když jsem je doběhla, tak mi přišlo, že jsem je dost prohrávala. Ale noha je v pohodě.

V tříseťácích máte letos bilanci 12:5. Jak moc je důležité takové souboje zvládat?
Přijde mi, že jich hraju strašně moc. A to i když předvádím dobré výkony. Nevím, čím to je. Vždy jsem jich dost hrála a dost jsem jich vyhrávala. Někdy je to trošku těžší, v půlce roku jsem jich pár nezvládla, což nepřidá na sebevědomí. Naopak tříseťáky, které se vyhrají, dodají sebevědomí nejvíce.

Zbyly vám ještě nějaké síly? Na kurtu jste nestrávila zrovna málo času.
Záleží i na tom, jak ten zápas vypadá. Zápas s Belindou nebyl fyzicky tak náročný jako tenhle. Musím ale říct, že se cítím celkem v pohodě. Je přede mnou den volna, takže si myslím, že budu dobrá. Je čas trochu zregenerovat. Ale je jasné, že na konci turnaje, když se to sečte a někdo hraje pět hodin a jiný deset, tak to někde znát je. Nicméně si myslím, že jsme všichni na tak dobré fyzické úrovni, že by to nemělo úplně vadit.

Ve Flushing Meadows jste porazila čtvrtfinalistku letošního Wimbledonu, držitelku zlaté olympijské medaile a dvojnásobnou grandslamovou šampionku. Jsou ty výhry o to cennější?
Tím, že všechny ty holky znám, to asi vidím trochu jinak. Azarenkovou jsem několikrát porazila, takže to neberu tak, že bych hrála proti grandslamové šampionce. Vím, že mám největší problém sama se sebou a neřeším ostatní.

Desáté grandslamové čtvrtfinále v kariéře. Co to pro vás znamená?
Možná jsem čekala, že jich mám trochu víc. (směje se) Vím, že všichni říkají, že si lidé pamatují jen vítěze. To je možná pravda, ale teď mám čtyři těžce vydřené zápasy. Pokud prohraju, budu to brát tak, že to byly super dva týdny a dobře odehraná utkání. Zkusím to na dalším grandslamu. Ještě mám šanci jít dál, takže uvidíme. Ale čtvrtfinále nepovažuji za neúspěch. Cením si vždy toho, když na grandslamu postoupím do druhého týdne.  

V příštím zápase narazíte na Arynu Sabalenkovou. Jak vidíte své šance?
Porazila jsem ji v posledních dvou zápasech, i když to bylo vždy celkem těsné. Má vachrlatý servis, takže může zahrát dobře, ale může toho i hodně zkazit. Určitě u ní mám šanci.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry žen
Viktoria Azarenková (26.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (22.) 5:7, 7:6(5), 2:6