Neměla jsem co hrát, smutnila Kvitová po prohře v osmifinále. V kariéře plánuje pokračovat

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Petra Kvitová na US Open své turnajové maximum nedorovná. Česká tenistka, která na americkém grandslamu nechyběla od roku 2007, v osmifinále bojovala. Jenže domácí Jessica Pegulaová byla na kurtu jednoznačně lepší, rodačka z Fulneku natropila spoustu nevynucených chyb a prohrála po setech 3:6 a 2:6. Mezi novináře přišla na tiskovou konferenci v dobrém rozpoložení a dostalo se i na otázku, jestli plánuje ve své kariéře dále pokračovat.

Petra Kvitová otevřela ve 12:00 místního času pondělní program na monumentálním stadionu Arthura Ashe. Nelze se tedy divit, že tribuny byly zaplněny jen přibližně z poloviny, přestože hrála domácí Jessica Pegulaová.

Začátek zápasu doprovázely komplikace způsobené počasím. Poprvé se rozpršelo po prvním gemu, jenomže pořadatelé se rozhodli nezatáhnout střechu a déšť přečkat. To se neukázalo jako nejlepší řešení dané situace, o chvíli později se strhl pořádný liják, jenž hru přerušil na přibližně 45 minut.

I když se po návratu na kurt prezentovala česká hráčka lepší hrou, po chvíli přestala na soupeřku stačit. Celkem šestkrát přišla o svůj servis a předvedla 24 nevynucených chyb, tedy o 11 více než Američanka.

Ta si ve Flushing Meadows zahraje čtvrtfinále. O svou premiérovou účast mezi čtveřicí nejlepších tenistek na grandslamu zabojuje proti polské světové jedničce Ize Šwiatekové.

Jak jste na tom byla s energií? Chvílemi jste vypadala vyhasle, bez pověstného zápalu.
Nevím, jestli jsem byla vyhaslá. Spíše mi přišlo, že nemám moc co hrát. To se mi často nestává. Ty její údery byly strašně dlouhé, z toho se nedalo moc zahrát. Bylo to dnes hrozně těžké, nedala mi míč zadarmo. A když jsem měla nějaké určité šance, které bych mohla zvládnout, dala mi dva dobré servisy. Naopak já jsem si dnes podáním moc nepomohla. Pořád jsem doufala, že bych to mohla otočit, ale dneska to byl prostě její den. Hrála fakt dobře.

Pokapávat začalo už v úvodním gemu, pořadatelé však se zatažením střechy čekali tak dlouho, až z toho nakonec byla pětačtyřicetiminutová pauza. Jak jste situaci viděla vy?
Začalo trochu pršet, tak řekli, že zatáhnou střechu. Za chvíli přišli s tím, že podmínky se změnily a mrak odešel, takže to nechávají otevřené. Následně za tři míče začalo pršet, asi ten mrak neviděli. (směje se) Bylo to zajímavé.

Přerušení mi nevadilo. Věděla jsem, že za chvíli půjdu hrát a střecha už bude zavřená, takže se to dohraje. Jak jsem se vrátila, hrála jsem lépe než ona. A to do stavu, než jsem měla brejkboly. Pak dobře zaservírovala.

Osmifinále je vaším nejlepším grandslamovým výsledkem v letošní sezoně.
To ano. I díky Cincinnati, kde jsem porazila hráčku z top 10 (Tunisanku Uns Džábirovou – pozn. red.). To byl také jeden z těch několika dobrých týdnů v sezoně. Bylo to tu fajn. Zápas s Muguruzaovou byl hodně psychicky i fyzicky náročný, ale vlastně skvělý. Mohu si z toho vzít hodně pozitivního.

I když to možná zní šíleně, stále jste ve hře o Turnaj mistryň. Budete se o něj chtít ještě porvat?
Vůbec nevím. Netušila jsem, že tam je po tomhle roku nějaká šance. Na těle mám spoustu bolístek, takže nyní je prioritou všechno doléčit a dát se znovu dohromady. Pak uvidím. Teď nedokážu říct, jestli to budu mačkat, nebo odehraju na pohodu. Určitě jsem ale po celé sezoně, i vlastně po Torontu, nepočítala s tím, že v Cincinnati a tady budu hrát tak dobře. Tohle je bonus.

Co vás trápí?
Bolístek je tolik, že bychom tady byli ještě hodně dlouho. (směje se) Když se podívám do občanky, tak se tomu vlastně nemohu divit. Je toho spousta, důležité je, že prášky fungovaly. Potřebuju se hlavně dát do pořádku. Pak uvidím, jaké budou mé plány.

Budete s tenisem pokračovat?
Neplánuji skončit.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry žen
PETRA KVITOVÁ (21.) – Jessica Pegulaová (USA, 8.) 3:6, 2:6