Skalp světové jedničky, ale i neuvěřitelný zkrat. Zase budu vypadat jako idiot, tuší Kyrgios

- Filip Lefenda

Nick Kyrgios zvládl své premiérové osmifinále US Open v kariéře na výbornou. Na zaplněném centrálním dvorci Arthura Ashe přehrál po skvělém výkonu světovou jedničku a obhájce titulu Daniila Medveděva z Ruska. A nebyl by to australský rebel, kdyby i během tohoto klání nezvládl zaujmout i nějakou tou kulišárnou.

Finalista letošního Wimbledonu učinil další rázný krok k zisku premiérového singlového titulu z grandslamu. Po triumfech nad krajanem Kokkinakisem, Francouzem Bonzim a domácím Wolfem potvrdil Kyrgios výbornou formu rovněž proti Daniilu Medveděvovi. Ruského favorita přehrál za téměř tři hody po setech 7:6(11), 3:6, 6:3 a 6:2.

„Myslím, že jsem hrál opravdu dobře. Neuvěřitelně jsem returnoval. Během třetího a čtvrtého setu jsem se cítil uvolněně. Zápasem jsem se bavil. Užíval jsem si každý okamžik na kurtu. Mohu být na sebe hrdý,“ hodnotil svůj výkon Kyrgios. Ten si k postupu do čtvrtfinále pomohl celkem 53 vítěznými údery a 21 esy. Medveděva dostával pod tlak také častými přechody k síti, kde uhrál celkem 29 bodů.

V souvislosti s utkáním se paradoxně asi nejvíce mluví o zkratu, kterým se sedmadvacetiletý Australan prezentoval na začátku třetího setu – tedy ještě nějakou dobu předtím, než se vyrovnaný zápas definitivně začal lámat na jeho stranu.

Za stavu 30:30 zahrál rodák z Canberry při podání soupeře z běhu forhend po čáře, po němž Medveděv nezvládl bekhendový volej. Vysoký míč měl dopadnout ještě na Rusovu polovinu, Kyrgios se ale zcela nesmyslně vydal podél kůlu na soupeřovu půlku, kde balon z autu zasmečoval zpět do kurtu. Medveděv ihned reklamoval porušení pravidel a umpirová sudí Eva Asderakiová-Mooreová mu dala pochopitelně zapravdu.

„Já si upřímně myslel, že se to může. Pořád nemohu uvěřit tomu, jakou jsem provedl hloupost. Tohle obletí všechny sportovní zprávy a já budu zase vypadat jako idiot,“ kroutil po střetnutí hlavou Kyrgios nad tím, kterak odmítl šanci na brejk.

Během zápasu tradičně mlátil i raketou a spílal rozhodčí. „Jen se zvednu z lavičky a už mám na časomíře šest vteřin. Jsi jediná, se kterou mám v tomhle problém,“ stěžoval si, že mu Řekyně zapíná až příliš brzy limit pro servis.

Rozhodit se ale Kyrgios nenechal. Alespoň ne do té míry, aby si nechal mezi prsty utéct postup do kýženého čtvrtfinále. „Byl to skvělý zápas. Na Daniila byl jakožto na obhájce titulu velký tlak. Já ale předvádím posledních pár měsíců úžasný tenis. Kde jinde to prokázat než před zaplněným hledištěm v New Yorku?“ položil řečnickou otázku vítěz srpnového podniku ve Washingtonu.

Příštím soupeřem Nicka Kyrgiose bude další Rus Karen Chačanov. Do utkání se soupeřem, s nímž má vyrovnanou vzájemnou bilanci 1:1, půjde tentokrát v roli obrovského favorita.