Ta falešná forma se mě drží nějak dlouho, ne? vtipkuje Plíšková. A vyhlíží osmifinále

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Jako na horské dráze si musely připadat Karolína Plíšková a Belinda Bencicová v zápase 3. kola US Open. Misky vah se v česko-švýcarském souboji nakláněly ze strany na stranu. Když jedna z tenistek získala výhodu brejku, vzápětí o ni přišla. Lépe se v téhle psychologické bitvě zadařilo rodačce z Loun, která utkání ovládla po setech 5:7, 6:4 a 6:3 a postoupila do osmifinále. „Na to, že jsem letos snad jenom jednou vyhrála dva zápasy po sobě, je to dobré,“ těšilo bývalou světovou jedničku.

Přestože Plíšková od zápasu 3. kola proti Bencicové očekávala pikantní a vypjatou bitvu, uskutečnilo se vzájemné klání v poměrně poklidné atmosféře. V klidu ale nezůstali fanoušci obou tenistek, kteří museli sledovat jednotlivé vzestupy a pády svých favoritek.

V utkání bylo k vidění dohromady hned 25 brejkbolů. Česká tenistka jich proměnila sedm, její soupeřka pak šest. V důležitých momentech zachovala „Ace Queen“ chladnou hlavu, a tak se může těšit na osmifinále, ve kterém vyzve Viktorii Azarenkovou.

S tou ve své kariéře odehrála osm duelů, přičemž bilance je nerozhodná – 4:4. Naposledy se hráčky setkaly před třemi lety v Římě, kde Češka zvítězila ve třech setech a udělala důležitý krok za následným turnajovým prvenstvím.

Po prohře v prvním setu jste v tom druhém okamžitě přišla o servis. Co jste musela udělat pro úspěšný obrat?
Bylo v tom tak nějak všechno. Začaly jsme ve dne, nakonec jsme skončily pod světly. Bylo to nahoru, dolů od nás obou. V prvním setu jsem zbytečně hrála opatrně a čekala na její chyby. To jí vyhovovalo, z pomalejších míčů totiž moc nekazí. Potom jsem do toho začala více chodit a vyplatilo se. Třetí set byl také nahoru, dolů. V něm jsem moc nezaservírovala. Na to, jak jsem podávala v předchozích dvou sadách, ta třetí nebyla úplně nejlepší. Zahrála jsem docela dobře odzadu, trochu jsem jí dávala tlak na forhend, který má horší.

Takže spokojenost. Bylo to vybojované, nebylo to úplně nádherné a pocit není úplně neskutečný, ale je to vítězství. Navíc nad výbornou hráčkou. Vím, že se jí tu hraje dobře, podmínky jí sedí.

Před turnajem jste měla zdravotní potíže, strávila jste skoro týden na pokoji. Takový výsledek musí těšit, nemám pravdu?
No právě. A na to, že jsem letos snad jenom jednou vyhrála dva zápasy po sobě, je to dobré.

I kvůli zranění nebyla vaše dosavadní sezona ideální. Vnímáte úspěch o to cenněji?
Nechci brát automaticky, že se dostanu do druhého týdne grandslamu. To je vždy přes nervy, vydřené a podobně. Za to jsem ráda. Chci zůstat nohama na zemi, to já jsem ale furt. Odehrála jsem tu dva super zápasy, první a druhé kolo. Tohle byla lepší hráčka, nebylo to jen o mně, neměla jsem to tolik ve svých rukou. Dokážu zahrát lépe než dneska, ale to je jedno. Tím, že se letos zase tolik nedařilo a tohle je poslední grandslam, tak jsem ráda, že mi nevypadnou body z loňska.

Vypadá to, že jste si formu načasovala na správný moment…
Týden jsem teď nehrála, a když jsem pak začala, říkala jsem si, že se cítím opravdu dobře. První den Leoš (Friedl) řekl, že je to falešná forma. Druhý den řekl, že je to falešná forma. Ta falešná forma se mě drží nějak dlouho, ne? Takže zatím docela dobré.

Co to znamená „falešná forma“?
Když dlouho nehrajete, přijdete, a hned vám to jde. To ale není možné, když se dlouho nehrálo. Většinou se to pak projeví. To je falešná forma.

V osmifinále na vás čeká dvojnásobná grandslamová vítězka Viktoria Azarenková. Velká tenisová osobnost, co na soupeřku říkáte?
Já to tak úplně neberu. Vím, že toho hodně vyhrála, ale to bylo ještě před tím, než porodila. Teď je situace trochu jiná. Navíc jsem ji dokázala porazit i před dítětem, je to otevřené. Ale samozřejmě musím hrát výborně, protože ona je na betonu nepříjemná. Hraje bojovně, je zarputilá, pro vítězství dělá všechno možné. Určitě to lehké nebude, ale to tu není žádný zápas. Je tu pár holek, proti kterým, když hrají dobře, toho moc dělat nejde. Ale jinak, pokud hraju dobře já, je tam šance na vítězství vždy.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry žen
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (22.) – Belinda Bencicová (SUI, 13.) 5:7, 6:4, 6:3