Konec legendy. Hvězdná Serena zanechala stopu plnou vítězství i kontroverzí

- Jan Vojkůvka

Kariéra Sereny Williamsové je podle všeho definitivně u konce. Svůj rozlučkový zápas odehrála s nejvyšší pravděpodobností v noci na sobotu, kdy během night session na US Open prohrála s Ajlou Tomljanovicovou v tříhodinové bitvě 5:7, 7:6(4), 1:6. Skončila tím jedna éra ženy, která se do tenisové historie zapsala jako jedna z nejlepších.

Když v roce 2017 triumfovala na Australian Open a posléze odcházela na mateřskou dovolenou, věřila, že se vrátí ve špičkové formě a zaútočí na rekord Margaret Courtové. Slavné Sereně Williamsové se ale nakonec nepovedlo 24 grandslamových titulů bývalé australské tenistky ani vyrovnat.

Přesto se dá hodnotit její kariéra jako jedna z nejúspěšnějších vůbec. Odehrála ji celou v Open éře a po mnoho let dominovala, sbírala jeden titul za druhým a na přelomu let 2002/2003 a 2014/2015 dokázala vyhrát na čtyřech po sobě jdoucích grandslamových turnajích. Přesto nikdy nezkompletovala kalendářní grandslam, byť k němu měla neskutečně blízko. Kromě 23 singlových grandslamů vyhrála ještě 14 deblových grandslamů a dva tituly z mixu.

Každá kariéra však jednou musí skončit a s tím i sen o překonávání rekordů. Konec legendární Sereny Williamsové přišel během páteční noci, zhruba tři týdny před jejími 41. narozeninami.

V slzách děkovala celé rodině i své sestře Venus. Loučila se s diváky, kteří zaplnili ochozy v newyorském svatostánku a posléze upřímně vyprávěla, že je připravena na další kapitolu svého života.

„Dalo to hodně práce, abych se sem dostala. Dokázala jsem si, že jsem toho stále schopná. Ale vzalo to mnohem víc. Jsem připravena být mámou, prozkoumat jinou verzi Sereny. Technicky vzato jsem stále hodně mladá, takže chci mít ještě trochu života, dokud pořád chodím,“ poznamenala Williamsová.

Přestože oficiálně konec kariéry neoznámila, všichni berou její vystoupení na US Open jako derniéru Sereny Williamsové. Nebo snad ne? „Vždycky jsem to milovala v Austrálii,“ vtipkovala bývalá světová jednička, která však záměr ukončit kariéru přednesla už dříve ve článku pro magazín Vogue. Dle svých slov by totiž ráda rozšířila rodinu.

Sportovní hvězda s kontroverzními zkraty
Serena Williamsová byla během své kariéry obrovskou inspirací pro mnoho dívek, které se rozhodovaly, jaký sport si vybrat. Její bojovnost, urputnost, zapálení a dominance způsobovaly, že mnoho mladých tenistek si přálo být jako ona. Spousta současných hvězd tenisových kolbišť vyrůstalo na finálových zápasech ženy z Michiganu, kterou prakticky celou kariéru vedl její otec Richard Williams.

Nebyly to však jen úžasné zápasy, kterými se zapsala do paměti tenisových příznivců. I Serena je jen člověk a během dlouhé profesionální kariéry, kterou započala v roce 1995, se dopustila několika kontroverzí, které tenisové legendě až tolik nepřísluší.

Jedním z nejvážnějších prohřešků bylo nařčení rozhodčího Carlose Ramose ze sexismu a rasismu, když ji zkušený rozhodčí potrestal za nedovolený coaching a udělil jí trestný gem, jelikož se jednalo o třetí prohřešek. Hysterická scéna, kterou ve finále US Open 2018 spáchala, zdela dehonestovala pozdější premiérové grandslamové vítězství Naomi Ósakaové.

Jen o rok později na Roland Garros nechtěla počkat na to, až Dominic Thiem ukončí svou tiskovou konferenci a vynutila si jeho odchod. „Každý hráč musí počkat. Ukazuje to špatný charakter, to je můj názor,“ řekl tehdy na adresu Williamsové.

Mezi lety 2002 až 2014 bojkotovala turnaj v Indian Wells kvůli domnělému rasismu, jelikož na ni ve finále v roce 2001 proti Kim Clijstersové publikum bučelo. Důvodem k tomuto chování diváků ale bylo především nařčení z toho, že sestry Williamsovy a jejich otec Richard manipulují s výsledky. Důkazem mělo být odhlášení Venus před vzájemným zápasem v semifinále. Serena se do Indian Wells vrátila až v roce 2015.

V neposlední řadě se pak v roce 2009 dopustila vyhrožování fyzickým násilím vůči lajnové rozhodčí Šino Curubučiové. „Přísahám Bohu, že vezmu ten zku*vený míček a procpu ti ho tvým zku*veným krkem,“ křičela na rozhodčí, když jí byla zahlášena chyba nohou před servisem. Za tento výstup vyfasovala pokutu ve výši 10 500 dolarů a dvouletou podmínku zákazu hraní.

Fenomenální tenistka
I přes všechny kontroverze, kterých bylo mnohem více, se však Sereně Williamsové nedá upřít, že své kariéře obětovala takřka všechno. Byla za to odměněna pozicí nejlépe placené sportovkyně světa, mnoha grandslamovými tituly i čtyřmi zlatými olympijskými medailemi.

Během kariéry prošla ve dvouhře do celkem 98 finálových zápasů, z nichž vytěžila 73 titulů. Ve čtyřhře přidala 23 trofejí a byla i deblovou světovou jedničkou. První hráčkou světa byla samozřejmě také ve dvouhře. Po dobu neskutečných 319 týdnů! Spolu se Steffi Grafovou se dělí o nejdelší sérii týdnů na prvním místě světa, když na čele byla nepřetržitě 186 týdnů mezi 18. únorem 2013 a 11. zářím 2016.

Zatímco svůj první titul na okruhu WTA vybojovala v únoru 1999 na turnaji v Paříži, naposledy slavila v lednu 2020 v Aucklandu. Také celkem pětkrát, z toho třikrát v řadě mezi lety 2012 až 2014, vyhrála závěrečný Turnaj mistryň. Ve Fed Cupu se radovala z prvenství v roce 1999.

Je tedy nepopiratelné, že v historii tenisu je Serena Williamsová zapsána tučným zlatým písmem. Na svůj vysněný rekord sice nedosáhla, ale jak sama řekla: „Byla to jízda!“