Nevraživost v New Yorku. Nepřekvapilo mě to, řekla Azarenková na adresu Kosťukové

- Jan Vojkůvka

Utkání druhého kola dvouhry na US Open mezi Viktorií Azarenkovou a Martou Kosťukovou bylo výrazně ovlivněno událostmi z posledních týdnů a měsíců. Když obě hráčky proti sobě stanuly na dvorci, bylo cítit výrazné napětí. Vše vyvrcholilo po výhře Azarenkové, které její ukrajinská soupeřka odmítla podat ruku.

Invaze Ruska na Ukrajina s podporou běloruské vlády přináší napětí i do areálu newyorského grandslamu. Přestože Rusové a Bělorusové startují pouze pod neutrální vlajkou, ne každý je z jejich přítomnosti zrovna nadšený.

Naopak dost popuzená je především Marta Kosťuková. Dvacetiletá rodačka z Kyjeva se ve druhém kole musela postavit k utkání s Viktorií Azarenkovou. Hlavním problémem tohoto střetnutí bylo to, že Azarenková je Běloruskou, což je pro Kosťukovou, jejíž země byla napadena i za podpory Běloruska, nepřípustné.

Přesto však zápas odehrála. A nakonec jej prohrála 2:6, 3:6. Možnost, že by sport spojoval národy a nechával politiku stranou, však vzala takřka okamžitě za své. Místo obvyklého potřesení rukou nabídla Kosťuková jen krátké ťuknutí raketou.

„No, nepřekvapilo mě to. Nevěřím, že by to bylo tak důležité, abych si z toho dělala hlavu. Osobně si vždy potřesu rukou se svými soupeři,“ řekla Azarenková, která dlouhodobě žije ve Spojených státech.

„Nemohu nikoho přinutit, aby mi potřásl rukou. Je to jejich rozhodnutí. Jak jsem se kvůli tomu cítila? To není teď to nejdůležitější na světě,“ poznamenala s tím, že obdobně si s ní odmítla potřást rukou Dajana Jastremská na nedávném turnaji ve Washingtonu.

Že zápas mezi Azarenkovou a Kosťukovou bude pikantní, to slibovaly události těsně před začátkem US Open. Tehdy Kosťuková odmítla účast Azarenkové na exhibiční akci Tennis Plays for Peace Exhibition. Pořadatelé nakonec kvůli nátlaku skutečně Azarenkovou z exhibice vyřadili.

„Myslela jsem si, že to bylo gesto, které skutečně ukazuje oddanost. Nejsem si jistá, proč to tak nebylo vzato,“ vzpomněla na vyřazení z exhibiční akce Azarenková. Běloruska zároveň dodala, že když ji USTA nabídlo účast na turnaji, vůbec nad tím nepřemýšlela.

Chtěla se totiž zapojit do humanitární akce na pomoc Ukrajině. Místo toho však byla vyřazena a ukrajinské tenistky k ní nadále chovají zášť.