Krvavá rána, šílený set i zázračný forhend. Nadal prožil na US Open pikantní večer

- Marek Bartošík

Fanouškům Rafaela Nadala při sledování večerního zápasu jejich miláčka proti Fabiovi Fogninimu hned dvakrát pořádně zatrnulo. Legendární Španěl vstoupil do druhého kola US Open mizerně – prohrával už 2:6 a 2:4. A když průběh duelu otočil a směřoval za čtyřsetovým vítězstvím, trefil se vlastní raketou do nosu tak nešťastně, že začal krvácet.

Fabio Fognini opakovaně ukázal, že umí Rafaela Nadala porazit. A ve druhé rundě US Open se dlouho zdálo, že by mohl na své konto zapsat další skalp dvaadvacetinásobného grandslamového šampiona.

„Doteď nechápu, jak jsem mohl začít tak mizerně. Přitom před zápasem jsem se cítil dobře. Tohle se ale někdy stane, musel jsem to přijmout a pokračovat. Fabio naštěstí udělal nějaké chyby, byl jsem schopen dát pár míčků do kurtu a v závěru jsem už hrál o mnoho lépe,“ zmínil na pozápasové tiskovce šestatřicetiletý Nadal.

Nejhorší podívanou nabídli tenisté ve druhém setu, kdy v součtu zahráli pouze devět vítězných míčů a těžko uvěřitelných 39 nevynucených chyb (Nadal měl bilanci 3:16, Fognini 6:23).

Čtyřnásobný šampion US Open se však po špatném úvodu utkání přece jenom rozehrál a v polovině třetí sady předvedl suverénně nejlepší úder zápasu, když si nejprve pořádně zaběhal, aby následně vytáhl luxusní vítězný forhend z obrany.

Ještě zajímavější moment přišel za stavu 2:1 na sety a 3:0 na gemy pro Nadala. Španělský favorit už si měl v poklidu dokráčet pro vítězství a postup do třetího kola, jenže při výměně na začátku čtvrté hry se smolně trefil raketou do nosu.

„Byla to zkrátka velká rána. Nejprve jsem si myslel, že jsem si nos zlomil, protože jsem byl v šoku a trochu mimo,“ popsal španělský matador, který se ale vážnějších následků obával zbytečně. Na tiskovce tak mohl této nehody využít i ke vtipu na svůj účet.

„Patrně jsem si to zasloužil, když jsem hrál tak špatně,“ dodal zvesela Nadal, jenž se může po výhře 2:6, 6:4, 6:2 a 6:1 těšit na souboj třetího kola s Francouzem Richardem Gasquetem.