US Open: Hradecká s Noskovou vyřadily sestry Williamsovy, Plíšková ovládla české derby

- Redakce

Na grandslamovém US Open pokračovala čtvrtým hracím dnem hlavní soutěž a fanouškům v New Yorku se nakonec představilo „pouze“ sedm českých tenistek. Petra Kvitová měla původně změřit síly s Anhelinou Kalininovou, ukrajinská tenistka ale do utkání kvůli nemoci nenastoupila. Karolína Plíšková a Marie Bouzková svedly bitvu o místo ve třetím kole, ze které vzešla vítězně první zmíněná Češka. Na postup do stejné fáze slavného turnaje zaútočily i Linda Fruhvirtová a Kateřina Siniaková, bohužel ani jedna z nich neuspěla. Na Siniakovou poté čekalo ještě úvodní kolo čtyřhry po boku Barbory Krejčíkové, které i přes zdravotní problémy první zmíněné skončilo vítězstvím českého páru. V deblové soutěži se představily také Lucie Hradecká s Lindou Noskovou, které před zaplněným stadionem Arthura Ashe porazily legendární sestry Serenu a Venus Williamsovy.

Sestry Williamsovy končí na raketách Noskové s Hradeckou
Lucie Hradecká a Linda Nosková zaznamenaly při svém prvním společném utkání cenný skalp legendárních sester Sereny a Venus Williamsových! Americké favoritky zdolalo české duo na zaplněném centrálním dvorci Arthura Ashe po setech 7:6(5) a 6:4 a postoupilo na US Open do druhého kola.

Domácí divoké karty neproměnily v úvodním setu za stavu 5:4 dva setboly. V tiebreaku pak vedly sestry 5:3, Češky ale čtyřmi získanými body v řadě skóre otočily. Zkraje druhého dějství získaly Hradecká s Noskovou první brejk v utkání a rychle vedly 3:0. Za stavu 4:2 nevyužila Hradecká na podání vedení 40-0 a následovalo ještě drama. Za stavu 5:4 se ale české hráčky zničehonic dostaly na příjmu do náskoku 40-0 a skrze druhý mečbol atraktivní debl ukončily.

„Vedly jsme, byly jsme o krůček napřed, ale pořád se skóre mohlo otočit. Ale když jsme proměnily mečbol, měla jsem neskutečnou radost. Všechno ze mě spadlo,“ řekla Hradecká po konci utkání.

„Byla mým idolem vlastně odjakživa, takže jsem byla šťastná, nadšená a zároveň vyděšená, že se utkáme právě s nimi. Ale jenom na začátku. Uvědomila jsem si, že už nepřijde žádná podobná šance, takže jsem si pobyt na kurtu užívala,“ navázala na ni její mladší spoluhráčka Nosková.

Plíšková ovládla české derby
Až překvapivě hladký průběh mělo české derby ve druhém kole US Open. V něm Karolína Plíšková (22.) přehrála Marii Bouzkovou (41.), a to za hodinu a osm minut po setech 6:3, 6:2. Plíšková se v utkání prezentovala skvělým servisem, když ovládla hned 91 % výměn, které uvedla prvním podáním.

Bouzková byla na returnu naprosto bez šance, utvořila si jen jediný brejkbol, který navíc nedokázala proměnit. Zajímavý je i pohled na statistiku winnerů. Více jich zcela jednoznačně zahrála zkušenější ze dvojice českých tenistek. Přesněji 23, oproti tomu její soupeřka „pouhých“ 9. 

„Měla jsem zápas pod kontrolou. Maruška nemohla hrát bekhend, takže přes ten vedla cesta. Ale musím říct, že hrála docela dobře,“ řekla po českém derby Plíšková. „Snažila jsem se bojovat, co to šlo, ale Kája hrála dobře, agresivně a dneska mě z kurtu smetla,“ dodala její krajanka

V dalším kole Karolína Plíšková vyzve Švýcarku Belindu Bencicovou (13.).

Duo K+S slaví první výhru
Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková vstoupily do letošního ročníku US Open vítězně. České duo v prvním kole čtyřhry porazilo rumunskou dvojici Niculescuová, Ruseová, a to za dvě hodiny a deset minut po setech 6:3, 1:6, 6:3.

Utkání provázely zdravotní problémy Siniakové, která byla hned několikrát ošetřována. Na vině bylo nejspíše zranění v oblasti dolních končetin.

Kvitová postoupila bez boje
Petra Kvitová (21.) se měla v dnešním druhém kole US Open střetnout s Anhelinou Kalininovou (47.), ukrajinská tenistka se však ze zápasu kvůli nemoci omluvila. Kvitová tak postoupila bez boje do třetího kola amerického grandslamu, kde se utká s hvězdnou Španělkou Garbiňe Muguruzaovou (10.).

Siniaková podlehla Cornetové
Dvouhra skončila pro Kateřinu Siniakovou (83.) na letošním US Open, stejně jako před rokem, ve druhém kole. V tom si Češka zlepšeným výkonem vymohla proti favorizované Alizé Cornetové (40.) třetí sadu, v rozhodujících chvílích ale byla více chybující hráčkou.

O šest let starší Francouzce podlehla šestadvacetiletá Siniaková za dvě hodiny a tři minuty po setech 1:6, 6:1 a 3:6. Cornetová, jež v úvodním kole přehrála i loňskou turnajovou šampionku Britku Raducanuovou, narazí v další rundě na Američanku Danielle Collinsovou (19.).

Linda Fruhvirtová nestačila na favorizovanou Muguruzaovou
Sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová (167.) končí na US Open ve druhém kole. Talentovaná tenistka v něm nestačila na dvojnásobnou grandslamovou vítězku Garbiňe Muguruzaovou (10.), jíž podlehla za hodinu a 11 minut po setech 0:6, 4:6. Úvodní set trval pouhých 19 minut. Češka si v něm nevypracovala ani jeden brejkbol, na svém servisu pak uhrála pouhé dvě výměny.

Naopak do druhého setu nastoupila zcela jiná Linda Fruhvirtová, která svou aktivitou španělskou soupeřku dokonale zaskočila. Ujala se vedení 3:0, bohužel o náskok jednoho brejku později přišla. Od stavu 1:4 nezískala žádný gem a svou premiéru v hlavní soutěži grandslamu zakončila ve druhém kole.

„Samozřejmě je velká zkušenost zahrát si proti takové šampionce na druhém největším stadionu v New Yorku. Začátek byl těžší. Nečekala jsem, že mi zabije každou šanci, kterou jí nabídnu. Jakmile jsem rozehrála výměnu, už jsem běžela. Rozdíl byl taky v servisu – mně se nedařil, naopak ona měla hodně dobrý den,“ okomentovala Fruhvirtová svou porážku.

Muguruzaová narazí ve třetí rundě na Petru Kvitovou, se kterou se už jednou na US Open utkala. Před pěti lety jí podlehla ve dvou setech.

Světová čtyřka si turnajové maximum nevylepšila
Španělka Paula Badosaová (4.) prohrála ve druhém kole US Open s Chorvatkou Petrou Martičovou (54.), a to za dvě hodiny a šest minut po setech 7:6(5), 1:6 a 2:6. Rodačka z amerického New Yorku tak koncem ve druhé rundě pouze dorovnala své turnajové maximum z loňské sezony.

Vybrané zápasy 4. hracího dne US Open

2. kolo dvouhry žen
Alizé Cornetová (FRA, 40.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (83.) 6:1, 1:6, 6:3
Anhelina Kalininová (UKR, 47.) – PETRA KVITOVÁ (21.) bez boje
Garbiňe Muguruzaová (ESP, 10.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (167.) 6:0, 6:4
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (22.) – MARIE BOUZKOVÁ (41.) 6:3, 6:2
Aljaksandra Sasnovičová (32.) – Jessica Pegulaová (USA, 8.) 4:6, 4:6
Marta Kosťuková (UKR, 65.) – Viktoria Azarenková (26.) 2:6, 3:6
Sorana Cirsteaová (ROU, 37.) – Belinda Bencicová (SUI, 13.) 6:3, 5:7, 2:6
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Sloane Stephensová (USA, 51.) 6:3, 6:2
Paula Badosaová (ESP, 4.) – Petra Martičová (CRO, 54.) 7:6(5), 1:6, 2:6
Kaia Kanepiová (EST, 34.) – Aryna Sabalenková (6.) 6:2, 6:7(8), 4:6

2. kolo dvouhry mužů
Borna Čorič (CRO, 29.) – Jenson Brooksby (USA, 43.) 4:6, 6:7(10), 1:6
Martin Čilič (CRO, 17.) – Albert Ramos-Viňolas (ESP, 42.) 6:3, 7:6(4), 6:3
Christopher Eubanks (USA, 145.) – Jannik Sinner (ITA, 13.) 4:6, 6:7(8), 2:6
Federico Coria (ARG, 78.) – Carlos Alcaraz (ESP, 4.) 2:6, 1:6, 5:7
Grigor Dimitrov (BUL, 19.) – Brandon Nakashima (USA, 69.) 6:7(5), 5:7, 3:6
Miomir Kecmanovič (SRB, 36.) – Richard Gasquet (FRA, 91.) 2:6, 4:6, 6:4, 4:6
Fabio Fognini (ITA, 60.) – Rafael Nadal (ESP, 3.) 6:2, 4:6, 2:6, 1:6

1. kolo čtyřhry žen
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Niculescuová, Ruseová (obě ROU) 6:3, 1:6, 6:3
HRADECKÁ, NOSKOVÁ – S. Williamsová, V. Williamsová (obě USA) 7:6(5), 6:4

Kompletní přehled zápasů naleznete zde.