Potlesk na otevřené scéně. Bývalá světová devítka odehrála poslední zápas kariéry

- Jan Vojkůvka

Letošní US Open alespoň v prvních dnech žije především tím, že svou kariéru s největší pravděpodobností uzavře Serena Williamsová. Zatímco Američanka ale postoupila do druhého kola, už v první rundě končí pouť Němky Andrey Petkovicové. Ženy, která svůj poslední zápas kariéry odehrála v úterý.

Bývalá světová devítka se střetla v úvodním kole s favorizovanou Belindou Bencicovou. Švýcarku dokázala obrat o jeden set, ale porážce 2:6, 6:4, 4:6 nakonec nezabránila. A jelikož se jednalo o poslední zápas její bohaté kariéry, vysloužila si nakonec také potlesk na otevřené scéně.

„Jsem ráda, že to skončilo právě takhle, v zápase s Belindou. S někým, koho mám ráda a tak moc respektuju,“ citoval její slova na adresu Bencicové oficiální web WTA. „Jsem ráda také za to, že jsem v posledním zápase dokázala předvést to, co jsem předváděla celou kariéru, což byla drzost, houževnatost a úcta ke hře a mým soupeřům.“

Rodačka z bývalé Jugoslávie, která emigrovala do Německa se svými rodiči v pouhých šesti měsících, zároveň přiznala, že rozhodnutí o konci kariéry se nerodilo snadno. Dokonce opak je pravdou a moci se rozhodnout pouze srdcem, pak by čtyřiatřicetiletá tenistka raději pokračovala.

„Tenis stále miluji a pořád mám v sobě obrovskou vášeň pro hru,“ přiznala Petkovicová. „Je to spíš kvůli mému tělu, které mi nedovoluje hrát tenis tak, jak bych ho chtěla hrát, ani trénovat tak, jak bych chtěla. Prostě hrát celou sezonu,“ řekla posmutněle.

„Poslední čtyři týdny jsem hrála jen s prášky proti bolesti a protizánětlivými léky. To byla právě ta část, která mě přiměla k rozhodnutí už nepokračovat. Ne nedostatek vášně nebo chuti do hry. Takže si myslím, že to na tom bylo svým způsobem nejsmutnější,“ dodala Petkovicová.

Vítězka sedmi turnajů na okruhu WTA přitom ještě loni v létě prožila jakési znovuzrození. Vyhrála totiž turnaj v rumunské Kluži, což byl její první titul po dlouhých šesti letech, k tomu dokráčela do finále v Hamburku. Díky tomu se vrátila do první stovky světa, z níž ale letos znovu vypadla.

A své žebříčkové postavení už znovu nevylepší...