Nedokážu odehrát ani jeden normální zápas! říká Plíšková. Proč skončila se Saschou?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Změna trenéra, semifinále na turnaji v Torontu i zranění. Karolína Plíšková prožila turbulentní týdny, přičemž jako na houpačce byl i její zápas 1. kola US Open. Naprosto šílený průběh třetího setu česká hráčka zvládla, když Magdu Linetteovou udolala za dvě hodiny a 33 minut výsledkem 6:2, 4:6 a 7:6(8). „Opravdu jsem nepočítala s tím, že rozhodne tiebreak třetí sady,“ nechala se slyšet Plíšková.

Nervy drásající bitva plná zvratů na obou stranách. Karolína Plíšková s Polkou Magdou Linetteovou prohrávala ve třetí sadě už 1:4, následně však své soupeřce vzala podání a srovnala krok.

Další zlom přišel za stavu 5:5, kdy bývalá světová jednička dokázala brejknout svou sokyni. Následně mohla utkání při skóre 30-0 dopodávat, jenže obrovskou příležitost neproměnila.

Linetteová toho mohla v rozhodujícím supertiebreaku využít. Nicméně do něj nevstoupila nejlépe a rychle prohrávala 2:7. Kdyby někdo čekal, že je rozhodnuto, mýlil by se. Polská tenistka ovládla šest výměn po sobě a průběh otočila.

To naštěstí Plíškovou nerozhodilo. Na poslední míče utkání se stihla zkoncentrovat a zajistit si vítězstvím postup do 2. kola US Open. První rundou grandslamů prošla už počtyřiadvacáté v řadě, což je nejdelší série ze všech aktivních hráček.

Dnes jste pořádně pocuchala nervy svým fanouškům. Drama až do posledního míče…
To mi přijde, že mám pořád. Nedokážu odehrát ani jeden normální zápas. První set a půl jsem hrála super, cítila jsem se dobře. I když jsem občas zkazila, hrála jsem aktivně, zdravě. Servis dnes ale katastrofa, ten první mi vůbec nepomohl.

S čím jste do utkání nastupovala?
Čekala jsem, že to nebude lehké. Nicméně jsem opravdu nepočítala s tím, že rozhodne tiebreak třetí sady. Vím však, že ona dokáže zahrát a potrápit dobré hráčky, v Paříži například porazila Ons Džabúrovou.

V tiebreaku jste vedla už 7:2, jenže pak jste prohrála šest výměn v řadě. Pořádná divočina, nemyslíte?
Ten byl hodně nahoru, dolů. Raději bych to nekomentovala. Trochu nervy, byla jsem unavená i z tepla. Bylo znát, že jsme hrály docela dlouho. Rozhodovala hlavně vůle, naštěstí to dobře dopadlo.

Po výměnách v závěru utkání jste často končila v předklonu. Bylo to právě tím, že vám v tom horku došla energie?
Poměrně ano. Já se ale předkláním i tehdy, když můžu. Prostě se v tom předklonu cítím dobře. Popravdě jsem ale měla nějaké zdravotní potíže, takže jsem byla skoro týden na pokoji. Nebyla jsem připravená na tříhodinovou bitvu, příště ale už budu dobrá. Byl to teď pro mě takový test.

Co vás trápilo?
Měla jsem něco s chodidlem, nohou. Nechci o tom moc mluvit, teď už jsem v pořádku. Jen si myslím, že je to tím a že jinak fyzicky nemám problém.

Je vítězství o to cennější z důvodu, že jste toho před US Open tolik nenatrénovala?
Docela. Byla jsem ráda, že mohu nějak hrát a přišlo mi, že v tréninku hraju dobře. Pocit jsem z toho měla dobrý, tak by mě mrzelo, kdybych utkání prohrála poté, co jsem se cítila první set dobře.

Nedávno jste se rozloučila se svým trenérem Saschou Bajinem. Co za koncem spolupráce stálo?
To bylo čistě z mé strany. Musím říct, že se zachoval k celému týmu suprově i potom, co jsem mu řekla, že bohužel chci změnu. I když tam nebyl vyloženě žádný problém, který bychom měli, nebo že by mi něco vadilo, chtěla jsem změnu. Myslím, že už před sebou nemám dalších pět let. Člověk pak přemýšlí jinak.

Nebylo to tak, že bych mu nevěřila, ale měla jsem pocit, že moje výkonnost stagnovala a výsledky nebyly úplně ideální. To není vina trenéra, ale měla jsem pocit, že se opakují některé věci. Musím říct, že Saschu mám ráda, je to asi jeden z nejlepších trenérů, které jsem měla – a to i lidsky. Takhle jsem se ale rozhodla a myslím, že mi to pomohlo. Mému tenisu určitě.

Vaše semifinálová účast v Torontu to potvrdila.
Věděla jsem, že když budu chtít změnit, tak jedině po Wimbledonu nebo na konci roku. Abych měla dva tři týdny čas s někým novým něco potrénovat, ne jít hned do dalšího turnaje. S Leošem (Friedlem) jsme měli tři týdny, byl s námi ve Španělsku a myslím, že jsme tam udělali super tréninkový blok. Má pro to cit, je to bývalý hráč. Myslím, že by to mohlo fungovat.

V příštím kole na vás čeká Marie Bouzková. Je nepříjemné, že narazíte zrovna na Češku?
To mám momentálně snad každý týden, takže mi to nevadí. Až na to, že to lidé sledují víc, ale to už také neřeším. Ona je bojovná, teď se jí daří. Hrály jsme spolu letos už v Madridu, kde jsem tedy předvedla opravdu špatný výkon (zápas ovládla Bouzková po setech 6:4, 7:5 – pozn. red.). Bude dost záležet na tom, kolik vytvořím chyb a jestli si pohlídám svou hru.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (22.) – Magda Linetteová (POL, 73.) 6:2, 4:6, 7:6(8)