Přesně kvůli takovým zápasům tolik makáme, rozplývá se Fruhvirtová. A vyhlíží bývalou světovou jedničku

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Spanilá jízda Lindy Fruhvirtové nekončí! Sedmnáctiletá tenistka při své premiéře v hlavní soutěži dospělého grandslamu porazila Číňanku Sin-jü Wang, a to za hodinu a dvaadvacet minut po setech 6:3 a 6:4. Odměnou jí bude druhé kolo US Open, ve kterém vyzve dvojnásobnou grandslamovou vítězku a bývalou světovou jedničku. „Jsem šťastná, že jsem po kvalifikaci zvládla i další utkání,“ těšilo ji na pozápasové tiskové konferenci.

K tomu, aby Linda Fruhvirtová urvala úvodní sadu, jí stačily pouhé dva brejkboly. Oba totiž dokázala proměnit, po velmi kontrolovaném výkonu se tak ocitla v nadějném vedení.

Riskující a často chybující Číňanka na hru své soupeřky nenašla odpověď ani ve druhém dějství. Sin-jü Wang se ujala sice vedení 3:1, jenže to nedokázala udržet. Za stavu 4:4 talentovaná Češka vzala rodačce z Šen-čenu servis přes čistou hru, načež klání 1. kola uzavřela.

„Je to úžasné, přesně kvůli takovým zápasům tolik makáme. Jsem šťastná, že jsem po kvalifikaci zvládla i další utkání,“ zářila Fruhvirtová po své premiérové výhře v hlavní soutěži dospělého grandslamu.

A prozradila, co stálo za jejím úspěchem. „Musela jsem být silná v hlavě. První zápas na grandslamu, vidina šance, že můžu jít ještě dál. Soustředila jsem se na věci, které můžu ovlivnit. Snažila jsem se jet si to svoje, věřit, bojovat míček po míčku bez ohledu na stav,“ uvedla.

Úspěšným vstupem do hlavní soutěže si Fruhvirtová zajistila nové žebříčkové maximum. V současnosti 167. hráčka světového rankingu se posune přibližně o 40 míst, tam to ovšem nemusí skončit. Ve 2. kole US Open na ni však čeká obzvlášť obtížný úkol.

Porazit bývalou světovou jedničku Garbiňe Muguruzaovou, vítězku French Open (2016) či Wimbledonu (2017). „Nemohu se dočkat, až se utkám s grandslamovou vítězkou. Určitě se na ni kouknu, abych pak nebyla překvapená, že to do mě šije nebo naopak jenom spinuje. Ale hlavně se soustředím na sebe a svůj výkon,“ vyhlíží Fruhvirtová jeden z největších zápasů kariéry.

Pokud někdy byla Španělka k poražení, tak je to právě teď. Její letošní bilance činí 10 výher a 14 porážek, na grandslamech pak nejdále dokráčela do druhého kola, a to na začátku sezony v Austrálii.

„Letos si vybírám daň za to, kolik let už jsem strávila na okruhu. Cítím propad. Někdy mentální, někdy tenisový. Není to jedna z nejlepších sezon v mé kariéře, ale stále tu jsem a hraji,“ okomentovala svou současnou formu Muguruzaová, která v první rundě přehrála Dánku Tausonovou po setech 6:3, 7:6(5).

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
LINDA FRUHVIRTOVÁ (167.) – Sin-jü Wang (CHN, 79.) 6:3, 6:4