Černý den favoritů! Na US Open končí světová pětka či sedmička a další nasazení

- Jan Vojkůvka

Úvodní hrací den US Open se stal poměrně zajímavým sítem pro celý závěrečný grandslam sezony. Zatímco někteří favorité předvedli spolehlivé výkony a hladce postoupili, dalším až tolik pšenka nekvetla a už v prvním kole končí. To se týká například Stefanose Tsitsipase, Taylora Fritze, Simony Halepové či Darji Kasatkinové.

Šokujícími výsledky skončily hlavně zápasy Tsitsipase a Halepové. Světová pětka Tsitsipas se nedokázal vypořádat s herním stylem Kolumbijce Daniela Elahiho Galana Riverose a s 94. hráčem světa prohrál 0:6, 1:6, 6:3, 5:7. Především výkon v prvních dvou sadách byl od favorizovaného Řeka šokem pro všechny jeho příznivce.

„Před US Open jsem byl strašně motivovaný a napumpovaný energií, protože jsem věděl, že se mohu dostat hodně blízko k prvnímu místu na žebříčku,“ sypal si Tsitsipas popel na hlavu během tiskové konference.

„To je něco, co chci už odmalička a vím, že tohle byla moje šance se k tomu přiblížit. Ale nešlo to podle plánu. Nic z mých úderů nevycházelo, soupeř returnoval extrémně dobře. Odvedl skvělou práci a zcela na kurtu dominoval. Vůbec jsem se nemohl dostat do zápasu. Jako bych byl napůl mrtvý,“ mrzelo jej.

Šokující bylo také vyřazení světové sedmičky Simony Halepové, která prohrála 2:6, 6:0, 4:6 s debutantkou v hlavní soutěži Darjou Snigurovou z Ukrajiny. Té nabídla v utkání neskutečných 15 brejkbolů a pětkrát si podání prohrála.

„Je to něco neskutečného,“ zářila po utkání Snigurová, která po ruské invazi na Ukrajinu, kde stále zůstala její matka, trénuje pod dohledem svého otce v Lotyšsku.

Velkým překvapením bylo rovněž selhání světové devítky Darji Kasatkinové. Vítězka generálky v Granby prohrála po setech 6:7, 6:1, 3:6 souboj s 88. hráčkou světa Harriet Dartovou.

Senzací pak skončilo vystoupení světové dvanáctky Taylora Fritze. Vítěz letošního Masters v Indian Wells a čtvrtfinalista Wimbledonu podlehl až 303. hráči světa Brandonu Holtovi po setech 7:6, 6:7, 3:6, 4:6. „Doposud jsem hrál tak dobře a měl velké ambice. Cítím se jako idiot, že jsem si myslel, že mohu US Open vyhrát,“ zlobil se sám na sebe.

Mezi dalšími nasazenými tenisty, pro které US Open skončilo už během úvodního hracího dne, jsou Martina Trevisanová, Jil Teichmannová, Francesco Cerundolo, Maxime Cressy, Roberto Bautista a Nikoloz Basilašvili.