US Open: Fruhvirtová zvládla grandslamový debut! Bouzková uspěla v derby, čeká ji Plíšková

- Redakce

Čeští fanoušci mají za sebou pořádně nabitý den. Na US Open se do akce vrhlo hned osm českých tenistů, které čekal vstup do hlavní soutěže dvouhry. Linda Fruhvirtová zvládla svou grandslamovou premiéru a navázala na úspěšnou kvalifikaci vítězstvím nad Sin-jü Wang. Postup po menších obtížích zkraje zápasu vybojovala rovněž Petra Kvitová, která pokořila debutující Rusku Andrejevovou. Ve Flushing Meadows bylo k vidění také české derby, ve kterém Marie Bouzková porazila Lindu Noskovou. Do druhého kola po obratu prošla rovněž obhájkyně loňského čtvrtfinále Karolína Plíšková, na kterou později navázala i Kateřina Siniaková. Turnaj ve dvouhře naopak končí pro Terezu Martincovou a Jiřího Veselého.

Siniaková přehrála domácí divokou kartu
Kateřina Siniaková (83.) si připsala teprve druhé vítězství na grandslamu v letošní sezóně. V Paříži porazila Petru Martičovou (54.), v New Yorku držitelku divoké karty Taylor Townsendovou (197.), a to za 2 hodiny a 6 minut 6:4, 4:6, 6:2. Češka nebyla v zápase podle sázkových kanceláří favoritem, oba zápasy na amerických betonech před US Open totiž prohrála.

Townsendová jí hrála míčky často do forhendu, ale Siniaková si s tím nakonec dokázala poradit. Česká tenistka Američanku brejkla hned v úvodu prvního setu, Townsendová dokázala otočit na 4:3, ale poslední tři gemy úvodní sady vyhrála Siniaková.

Ve druhém setu vedla Američanka už 5:2, ale Siniaková ji dokázala brejknout a měla dokonce gembol na 5:5, při němž Američanka zahrála šťastné prasátko. Nakonec Češka po třech dvojchybách darovala soupeřce tři setboly a ten třetí už Townsendová proměnila.

Siniakovou ale smolné momenty nezlomily a do třetího setu vstoupila výborně. Získala vedení 5:0, a i když Townsendová snížila na 2:5 a v osmé hře vedla na returnu 30:15, nepřipustila Kateřina Siniaková komplikace a postoupila do druhého kola, čímž vyrovnala loňský výsledek. Ve druhém kole se střetne s přemožitelkou loňské vítězky Raducanuové Alizé Cornetovou (40.) z Francie.

„Vyhrála jsem, takže za mě dobré. Je to těžká soupeřka, k tomu levačka. Hodně spinuje a nabíhá na síť. Byla jsem pod tlakem, musela jsem tvořit hru. Do toho ještě foukalo, takže jsem moc ráda, že jsem bojovala o každý míč a takhle se mi to povedlo,“ řekla Češka.

Fruhvirtová prožila vítěznou premiéru!
Linda Fruhvirtová (167.) při svém debutu v hlavní soutěži grandslamového turnaje dokázala vybojovat velmi cenné vítězství a postoupila do druhého kola! V úterním souboji porazila za 83 minut Číňanku Sin-jü Wang (79.) 6:3, 6:4, když zvládla ve druhém setu dvakrát vybojovat zpět ztracené podání.

Už první sada nabídla poměrně divokou pasáž a po několika brejcích se Fruhvirtová prodrala do vedení 4:1, přičemž svůj náskok si donesla až do samotné koncovky.

Ve druhé sadě se Wang, kterou ohromně srážely nevynucenné chyby, jichž vyprodukovala hned 41, sice dokázala zlepšit a dvakrát uskočila do vedení o brejk, ale Fruhvirtová od stavu 2:4 zpřesnila hru a vývoj skóre otočila ziskem čtyř her v řadě.

„Musela jsem být silná v hlavě. První zápas na grandslamu, vidina šance, že mohu jít ještě dál. Soustředila jsem se na věci, které můžu ovlivnit. Snažila jsem se jet si to svoje, věřit, bojovat míček po míčku bez ohledu na stav. Právě kvůli takovým zápasům tolik makáme,“ zářila po zápase talentovaná Češka.

V dalším kole bude na českou juniorku čekat světová desítka Garbiňe Muguruzaová, která si poradila ve dvou setech s Clarou Tausonovou.

Kvitová nadělila kanára Andrejevové
Postup do druhého kola vybojovala na US Open také Petra Kvitová (21.). Zkušená česká tenistka si poradila v úvodním utkání s debutantkou v hlavní soutěži Erikou Andrejevovou (130.), kterou porazila 7:6(3), 6:0.

Osmnáctiletá Ruska vstoupila do utkání velmi dobře a Kvitovou dostala pod velký tlak. Za stavu 2:5 ale česká favoritka dokázala zcela změnit obrázek hry. Napřed srovnala na 5:5, posléze si vynutila tiebreak a v něm zvítězila hladce 7:3.

Zlomená Andrejevová v dalším průběhu střetnutí nedokázala čelit rozjeté Češce, která ve druhé sadě vyprodukovala pouze pět nevynucených chyb a Rusce nakonec nadělila kanára.

„Ze začátku jsem byla nervózní a tuhá. Nemohla jsem se rozjet, kazila jsem. Ona stála strašně vzadu a dobře vracela. Musela jsem párkrát na síť – musím se pochválit, že mě to i napadlo,“ povídala s úsměvem na rtech česká tenistka. 

„Bylo hrozné vedro! Ale překvapilo mě, že jsem ho zvládla docela dobře. Nešly na mě mrákoty,“ dodala.

V dalším kole si Kvitová zahraje s Ukrajinkou Anhelinou Kalininovou (47.), která vyřadila domácí Bernardu Peraovou.

Plíšková otočila bitvu s Linetteovou, čeká ji Bouzková
Nečekaně blízko byla k vyřazení z US Open loňská čtvrtfinalistka Karolína Plíšková (22.), která musela otáčet skóre zápasu s Polkou Magdou Linetteovou (73.). Turnajová dvaadvacítka se nakonec o postup bila přes dvě a půl hodiny a zvítězila 6:2, 4:6, 7:6(8).

Po zisku úvodní sady se Plíškové nepovedlo využít dva brejkboly ve třetí hře druhého setu, stejně jako jeden brejkbol v devátém gemu a o dějství nakonec přišla. V desátém gemu totiž přišla o podání. Trochu nečekané problémy se negativně projevily na výkonu české hráčky i v rozhodujícím setu, v němž už dokonce prohrávala 1:4!

Povedlo se jí sice srovnat a v jedenácté hře vybojovat další brejk, ale duel nedopodávala a rozhodovat musel až supertiebreak. V něm si Plíšková vybudovala poměrně jasné vedení 7:2, ale následně prohrála hned šest bodů včetně čtyř svých podání. Za stavu 7:8 ale přišel další zvrat. Nejprve zahrála Plíšková drajv volej šťastné přesně na základní čáru, následně předvedla Polka nevynucenou chybu a na mečbol zahrála viditelně unavená Plíšková prudký servis na střed, kterým si vytvořila půdu pro úspěšné zakončení a postup do druhého kola.

„První set a půl jsem hrála super, cítila jsem se dobře. I když jsem občas zkazila, hrála jsem aktivně, zdravě. Servis dnes ale katastrofa. První podání nepomohlo vůbec, pak je těžké uhrávat zezadu dva sety,“ řekla po konci klání finalistka US Open z roku 2016.

V další fázi hlavní soutěže se utká s Marií Bouzkovou (41.), která ukončila své čekání na postup do druhého kola US Open a po čtyřech porážkách v úvodním kole slaví na americkém grandslamu premiérové vítězství. Dosáhla jej v českém derby proti úspěšné kvalifikantce Lindě Noskové (109.), kterou udolala po 138 minutách boje 6:2, 6:7(3), 6:2.

Bouzková měla k vítězství blízko už ve dvou setech, neudržela ale vedení 5:2 a prostřední sadu nakonec prohrála v tiebreaku. V rozhodující sadě už ale byla lepší hráčkou, což potvrdila především šňůrou pěti vyhraných gemů v řadě, čímž duel také zakončila.

„Těžký zápas. Marie hrála dobře, kvalitně servírovala, čímž si hodně pomohla. Ve druhém jsem si to nechala ujít na 2:5, ale dokázala jsem to odvrátit. Ve třetím si to ale už Maruška pohlídala,“ nechala se slyšet Nosková.

„Česká soupeřka? Brala jsem to jako jakékoliv jiné kolo. Ze začátku to probíhalo docela v pohodě, pak se to trochu zvrtlo. Jsem ráda, že jsem třetí set vybojovala a poprvé tady postoupila do 2. kola,“ dodala Bouzková. 

Martincová na favoritku nestačila
Tereza Martincová (71.) vyfasovala pro první kolo US Open hodně obtížný los v podobě Estonky Kaii Kanepiové (34.). S finalistkou nedávného Citi Open ve Washingtonu se dokázala držet pouze v prvním setu, ve kterém měla dokonce brejkboly na 4:3, ale neprosadila se a favorizované soupeřce podlehla 6:7(4), 3:6.

Česká hráčka se loučí v prvním kole US Open už počtvrté v řadě a letošní účasti na grandslamových turnajích zakončila s nelichotivou bilancí 1 výhry a 4 porážek.

„Celý rok řeším zdravotní problém, je to mentálně náročné. Dnes to bylo blízko, mrzí to. Koncovka první sady mě ovlivnila, což se nesmí stát. Když mi to takhle ujede, člověk to pak s takovou hráčkou jen tak nedožene,“ smutnila Martincová.

A popsala své obtíže. „Od začátku roku bojuju se skokanským kolenem. Je to nahoru, dolů. Pořád chodím na injekce, řeším to. Ale není to něco, na co bych se vymlouvala. Rozhodně jsem kvůli tomu dnes neprohrála,“ dodala.

Na US Open končí i Veselý
Po porážkách Jiřího Lehečky a Tomáše Macháče se nedokázal na americkém grandslamu prosadit ani Jiří Veselý (68.). Nejzkušenější z českých tenistů podlehl dvacátému nasazenému Danielovi Evansovi (23.) 4:6, 1:6, 1:6.

První set rozhodl brejk Evanse ve třetím gemu, následně ve druhé sadě Brit získal šest gemů v řadě a ve třetím setu pro změnu pět gemů v řadě. Je však nutno podotknout, že Evans hrál výborný tenis a zápas zakončil s bilancí 44 vítězných úderů a pouhých 8 nevynucených chyb.

Raducanuová titul neobhájí
Britská tenistka Emma Raducanuová (11.) končí na US Open v prvním kole. Obhájkyně loňského prvenství ve Flushing Meadows nestačila na Francouzku Alizé Cornetovou (40.), jíž podlehla za hodinu a 42 minut po setech 3:6 a 3:6. Raducanuová se v utkání prezentovala tragickou hrou na servisu, přišla o něj hned v sedmi případech.

Vybrané zápasy 2. hracího dne US Open

1. kolo mužské dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (68.) – Daniel Evans (GBR, 23.) 4:6, 1:6, 1:6
Grigor Dimitrov (BUL, 19.) – Steve Johnson (USA, 110.) 6:3, 6:2, 6:2
Sebastian Baez (ARG, 37.) – Carlos Alcaraz (ESP, 4.) 5:7, 5:7, 0:2 skreč Baez
Laslo Djere (SRB, 64.) – Andrej Rubljov (11.) 6:7(5), 3:6, 6:3, 6:4, 4:6
Peter Gojowczyk (GER, 108.) – Holger Rune (DEN, 33.) 2:6, 4:6, 6:7(5)
Norbert Gombos (SVK, 114.) – Albert Ramos (ESP, 42.) 3:6, 4:6, 5:7
Hubert Hurkacz (POL, 10.) – Oscar Otte (GER, 41.) 6:4, 6:2, 6:4
Rinky Hijikata (AUS, 198.) – Rafael Nadal (ESP, 3.) 6:4, 2:6, 3:6, 3:6
Diego Schwartzman (ARG, 16.) – Jack Sock (USA, 107.) 3:6, 5:7, 6:0, 1:0 skreč Sock

1. kolo ženské dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (41.) – LINDA NOSKOVÁ (109.) 6:2, 6:7(3), 6:2
LINDA FRUHVIRTOVÁ (167.) – Sin-jü Wang (CHN, 79.) 6:3, 6:4
Kaia Kanepiová (EST, 34.) – TEREZA MARTINCOVÁ (71.) 7:6(4), 6:3
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (22.) – Magda Linetteová (POL, 73.) 6:2, 4:6, 7:6(8)
Erika Andrejevová (130.) – PETRA KVITOVÁ (21.) 6:7(3), 0:6
Taylor Townsendová (USA, 197.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (83.) 4:6, 6:4, 2:6
Catherine Harrisonová (USA, 243.) – Aryna Sabalenková (6.) 1:6, 3:6
Garbiňe Muguruzaová (ESP, 10.) – Clara Tausonová (DEN, 57.) 6:3, 7:6(5)
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 56.) 6:3, 6:0
Alison Van Uytvancková (BEL, 43.) – Venus Williamsová (USA, 1504.) 6:1, 7:6(5)
Paula Badosaová (ESP, 4.) – Lesja Curenková (UKR, 87.) 3:6, 7:6(4), 6:3
Sofia Keninová (USA, 327.) – Jule Niemeierová (GER, 108.) 6:7(3), 4:6
Emma Raducanuová (GBR, 11.) – Alizé Cornetová (FRA, 40.) 3:6, 3:6
Naomi Ósakaová (JPN, 44.) – Danielle Collinsová (USA, 19.) 6:7(5), 3:6

Kompletní přehled zápasů naleznete zde.