První Čech na NextGen ATP Finals? Lehečka má k účasti blízko, pomoci může i US Open

- Jan Vojkůvka

V pořadí pátý ročník populárního NextGen ATP Finals v italském Miláně se pomalu, ale jistě, blíží. Turnaj, který se bude hrát na začátku listopadu, se doposud konal prakticky bez české stopy. To se ale může letos změnit. Prvním českým tenistou, který by si tuto akci mohl zahrát, je Jiří Lehečka.

Dvacetiletý Lehečka mohl okusit atmosféru Turnaje mistrů do 21 let už v minulé sezoně. Tehdy byl, stejně jako Tomáš Macháč, veden jako náhradník, ale na kurt se nakonec nedostal. Letos se však zásluhou svých výkonů může na NextGen ATP Finals přímo kvalifikovat.

Stal by se tím vůbec prvním Čechem, jenž by na finálovém turnaji pro vycházející či potenciální hvězdy mužského tenisu startoval. Vlastně mu k jistotě stačí už jen velmi málo.

Lehečka je před startem US Open veden v žebříčku NextGen na průběžném šestém místě se ziskem 679 bodů. K tomuto zisku si dopomohl především postupem do semifinále na ATP v Rotterdamu, úspěšnými kvalifikacemi na Australian Open a několika turnaji ATP či nedávným ziskem titulu na challengeru v Liberci.

Tím se Lehečkovi otevírá velmi zajímavá příležitost, aby si zajistil na tento populární turnaj vstupenku. Pomoci mu přitom může i případný úspěch v úvodním kole US Open, kde narazí na antukáře Cristiana Garina. Pokud projde do druhého kola, bude mít na kontě 714 bodů, což by například v letech 2018, 2019 a 2021 bohatě stačilo na účast mezi osmičkou vyvolených.

Dá se totiž také předpokládat, že aktuálně vedoucí Carlos Alcaraz, mimochodem vítěz minulého ročníku, v Miláně startovat nebude, jelikož si zajistí účast na Turnaji mistrů. A velmi nepravděpodobný je i start Jannika Sinnera, který NextGen ATP Finals vyhrál v roce 2019.

Mladoboleslavký rodák však má dostatečné kvality a schopnosti, aby si zajistil na NextGen ATP Finals účast i bez čekání na to, kdo se nakonec odhlásí. Jeho kvalifikace do Milána by navíc potvrdila, že o budoucnost českého mužského tenisu je postaráno.

Žebříček NextGen k 28. srpnu
1. Carlos Alcaraz (ESP) 4470
2. Jannik Sinner (ITA) 1870
3. Lorenzo Musetti (ITA) 1186
4. Holger Rune (DEN) 1098
5. Jack Draper (GBR) 881
6. Jiří Lehečka (CZE) 679
7. Chun Hsin Tseng (TPE) 587
8. Brandon Nakashima (USA) 512
9. Dominic Stricker (SUI) 388
10. Francesco Passaro (ITA) 373
---
19. Dalibor Svrčina (CZE) 230
26. Jonáš Forejtek (CZE) 192
56. Andrew Paulson (CZE) 100
67. Martin Krumich (CZE) 83