Zubr Cup: Kanár a titul! Palicová v Přerově slaví největší úspěch kariéry

- Petr Sumbal

Barbora Palicová slaví svůj druhý a největší titul kariéry, když ve finále Zubr Cupu v Přerově porazila tenistku z Burundi Sadu Nahimanaovou po setech 6:2, 1:6 a 6:0. Finálové utkání, které trvalo hodinu a 38 minut, nabídlo tři sety a v každém z nich jedna z tenistek vždy naprosto dominovala. V rozhodující sadě česká tenistka své soupeřce nedala naději a dokonce jí nadělila kanára.

Už počtvrté v letošním roce stanula Barbora Palicová na akcích ITF ve finále a podruhé je z toho turnajové vítězství! Na premiérový lednový titul z patnáctitisícové Antalyie Češka navázala v Přerově, kde vyhrála turnaj s dotací 60 tisíc dolarů. Slaví tak největší úspěch své kariéry.

Ve finále Zubr Cupu osmnáctiletá tenistka přehrála Sadu Nahimanaovou (256.). V první sadě Palicová jasně diktovala tempo a rychle získala brejk a vedení 3:0. Poté jí soupeřka sice rovněž dokázala vzít podání, ale reakcí mladé české hráčky byly další dva brejky a první set měla brzy v kapse.

Druhá sada však byla úplně jiná. Byla to naopak burundská tenistka, která na kurtu dominovala a dokázala si i za pomoci dvou krádeží podání vypracovat vedení 3:0. Náskok si dokázala posléze ještě navýšit a finálové utkání tak bylo srovnáno.

Rozhodující set však žádnou dramatickou zápletku nenabídl, naopak byl nakonec tím nejkratším ze všech, trval pouhých 24 minut. K radosti přerovského publika to byla Palicová, která tahala za delší konec a Nahimanaové nadělila kanára.

„Když jsem sem jela, tak jsem si říkala, že chci zvítězit. Podařilo se to a chci jen víc takových vítězství,“ usmívala se po finále Palicová. „Zápas byl docela nahoru dolů. Obě jsme byly nervózní. Podmínky byly náročné a byly těžké míče. Obě jsme hrály hodně dobře a třetí set rozhodlo, že já nekazila a ona ano.“

„Snažila jsem se první dva sety hrát víc agresivněji, ale zjistila jsem, že soupeřce dělá víc problémy, když sama má zakončit. Ve třetím setu jsem ji tak pustila trochu víc do hry a tato taktika se mi povedla,“ řekla ke změně svého herního stylu, díky čemuž v rozhodující sadě dominovala.

Kromě finálového utkání už Palicová ztratila na celém turnaji jen jeden set, a to hned v prvním kole s Japonkou Rinou Saigovou (671.), kterou nakonec dokázala porazit 3:6, 6:3 a 6:4. V osmifinále si Palicová poradila s Ivonne Cavalleovou-Reimersovou (278.) po setech 6:1, 6:4. Stejným poměrem pak porazila i ve čtvrtfinále svou krajanku Dominiku Šalkovou (330.).

V sobotním semifinále se Palicové postavila do cesty Venezuelanka Andrea Gamizová, ani ta ji ale nedokázala zastavit. Česká tenistka jí dokonce uštědřila v prvním setu kanára a zvítězila 6:0, 7:6(3).

Za vítězství na turnaji v Přerově si připíše Palicová do žebříčku WTA 80 bodů a posune se na své nové žebříčkové maximum, pohybovat by se měla okolo 260. místa.

Zubr Cup by OKsystem, Přerov (ženy, CZE, 60 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
Sada Nahimanaová (BDI, 312.) – BARBORA PALICOVÁ (338.) 2:6, 6:1, 0:6