Další odhalené manipulace s výsledky. Italský rozhodčí dostal sedmiletý distanc

- Jan Vojkůvka

Italský umpirový rozhodčí Lorenzo Chiurazzi vyfasoval sedm a půl roků dlouhou suspendaci a pokutu 50 tisíc amerických dolarů za manipulaci s výsledky na tenisovém turnaji v italské Perugii. Rozhodla o tom Mezinárodní tenisová agentura pro integritu (ITIA), která kauzu v posledních měsících vyšetřovala.

Chiurazzi, který dosáhl úrovně národního rozhodčího a cestoval po menších turnajích v Itálii, byl ITIA usvědčen z manipulace s tenisovými výsledky a z korupce. Podle důkazů se loni v Perugii na turnaji ITF dopustil pozdního zapisování skóre do systému či zapisování skóre, které neodpovídalo skutečnému výsledku.

Ital zároveň nespolupracoval s vyšetřovateli a také nenahlásil pokus o korupci, která však nezůstala jen ve fázi pokusu. Podle informací agentury AP dostal suspendaci na sedm a půl roku. Kromě toho také obdržel pokutu ve výši 50 tisíc dolarů, z nichž je 33 500 dolarů podmíněných.

Chiurazziho trest byl udělen zpětně ke dni 12. srpna 2022 a Ital se tak na umpire či na čáru jako lajnový rozhodčí nebude smět postavit až do 11. února 2030.