Nervozitu před třetím setem hodil za hlavu. Bylo to něco bravurního, těší Macháče

- Michal Hladký, Jan Vojkůvka

Tomášovi Macháčovi se povedlo rozšířit počet českých mužských tenistů v hlavní soutěži US Open na tři. Rozhodl o tom v dramatickém a téměř tříhodinovém utkání s Italem Flaviem Cobollim, kterého nakonec porazil 7:6(7), 5:7, 6:1. Přestože ve druhém setu prohrál pět her v řadě, nervozitu a pasivitu ze sebe dokázal setřást a v rozhodujícím dějství už byl nezastavitelný. „To, co jsem předvedl ve třetím setu, bylo něco bravurního,“ radoval se v rozhovoru pro Tenisový svět.

„Jsem rád, že to mám za sebou. Byl jsem poměrně dost nervózní. Už to byl několikátý zápas za sebou, takže to bylo dost náročný,“ ulevilo se Macháčovi po úspěšném kvalifikování se do další grandslamové hlavní soutěže.

Začátek utkání jej zastihl trochu nerozehraného a už ve druhé hře čelil třem brejkbolům. Pak ale začal předvádět svou hru, díky které nakonec i ukořistil vyrovnaný první set v tiebreaku a ve druhém setu se probil do vedení 5:2. V deváté hře se mu ale nepovedlo dopodávat.

„Na to, že jsem začal nic moc, tak jsem pak hrál moc dobrý tenis. Škoda, že jsem za stavu 5:3 a 30:0 nedoservíroval druhý set. Bylo to z mé strany hodně nervózní, hrál jsem pasivně a udělal nějaké chyby,“ vzpomněl na závěr druhé sady, ve které nevyužil mečbol. Ztráta vedení jej však naštěstí nerozhodila a do rozhodujícího dějství šel jako jednoznačně lepší hráč.

„Musím říct, že to, co jsem předvedl ve třetím setu, hlavně hlavou, bylo něco bravurního. Jsem strašně spokojený,“ lebedil si po vítězství 6:1, na které dosáhl za pouhých 28 minut. „Sám nevím, jak se to povedlo. Hodně lidí by to vzdalo. Nebo by pustili aspoň začátek a pak by ten set honili.“

„Jsem hodně spokojený, protože takové zápasy jsou pro mě důležité. Soustředil jsem se na to, abych se po výměnách vydýchával a byl v další výměně stoprocentní. To byl hlavní cíl pro třetí set, který se povedl,“ těšilo Macháče, který si zahraje čtvrtou hlavní soutěž na grandslamovém turnaji v kariéře.

„Je to strašně cenný postup. Od začátku jsem byl docela dost unavený a těšil jsem se, že když vyhraju, tak si dám jeden den volno. Dva až tři dny je teď mezera, za což jsem strašně rád,“ poznamenal Macháč, který do New Yorku spěšně přicestoval z polského Grodzisku Mazowieckého, kde minulou neděli vybojoval svůj druhý letošní titul na okruhu ATP Challenger Tour.

Jednadvacetiletý Čech, jenž letos prošel kvalifikací už na Australian Open, kde nakonec postoupil také do druhého kola hlavní soutěže, se v úvodním kole US Open střetne s nizozemským favoritem Boticem Van De Zandschulpem. S 23. tenistou žebříčku ATP, jenž letos na všech grandslamech postoupil minimálně do třetího kola, se utká v pondělí od 20:30 SEČ.