Jela jsem si to sem jen užít, líčí kvalifikantka Sára Bejlek. Za odměnu byla pizza na pokoj

- Michal Hladký, Petr Sumbal

Český tenis se raduje z postupu tří tenistek a jednoho tenisty do hlavní fáze US Open. Mezi úspěšnými kvalifikantkami je také Sára Bejlek, která si zahraje hlavní část jakéhokoliv grandslamu vůbec poprvé. Svůj postup stvrdila teprve šestnáctiletá tenistka dramatickým vítězstvím nad zkušenou Britkou Heather Watsonovou. „Je to pro mě neskutečný úspěch,“ zářila Bejlek po výhře 3:6, 6:4, 7:5.

Sára Bejlek si zahrála kvalifikaci grandslamového turnaje už v červnu, na Wimbledon se ovšem tehdy nekvalifikovala, když prohrála v prvním kole. Na druhý pokus už však mladá Češka prošla všemi třemi kvalifikačními koly a v hlavní soutěži US Open se může těšit na utkání s rozjetou Ruskou Ljudmilou Samsonovovou.

Premiéra v hlavní soutěži grandslamového turnaje je pro Bejlek samozřejmě velkým milníkem v její zatím ještě stále velmi krátké profesionální kariéře. „Já jsem si to sem jela hlavně užít a dostala jsem se do hlavní soutěže. Jsem za to neskutečně ráda,“ prozradila krátce po svém postupu vítězka čtyř turnajů ITF v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Utkání třetího kola kvalifikace proti o čtrnáct let starší Watsonové bylo mimořádně dramatické a mělo hned několik zásadních zvratů. První sadu Bejlek prohrála 3:6, druhý set naopak vyzněl v poměru 6:4 pro Češku. O postupující tak musela rozhodnout třetí sada. V té už to pro Bejlek nevypadalo vůbec dobře, ztrácela totiž brejk a za stavu 5:4 šla její soupeřka podávat na vítězství.

Aktuálně 194. hráčka světového žebříčku se však nevzdala a těžký moment dokázala ustát. „Hrála jsem pořád dál, nevzdávala jsem to a za stavu 0:30 jsem vyhrála neskutečnou výměnu, která to celé otočila,“ vracela se Bejlek k okamžikům, kdy se ocitla pouhé dva míčky od vyřazení.

Nebyl to však jediný klíčový moment zápasu, ten další přišel hned v následujícím gemu už při podání české hráčky. Za stavu 15:15 totiž dostala Watsonová za nevhodné chování trestný fiftýn, což Bejlek dopomohlo k tomu, aby se následně ze stavu 3:5 dostala do vedení 6:5 a poté třetím proměněným mečbolem celé utkání uzavřela.

„Ona vyhrála bod, dala mi neskutečný winner po lajně. Popravdě ani nevím, za co ten trestný fiftýn dostala, ale vůbec mi to nevadilo,“ rozesmála se Bejlek. „Myslím si, že ji to určitě rozhodilo, protože místo 15:15 to pak bylo 30:15 pro mě.“

Pro hlavní soutěž měla Bejlek původně přání zahrát si s legendární Serenou Williamsovou, to se jí však nakonec ani splnit nemohlo, protože los ženského pavouka hlavní části proběhl ještě před vyvrcholením kvalifikace. „Říkala jsem si, že by bylo určitě nejlepší hrát proti Sereně, aby to byl její poslední zápas kariéry, ale to se nepodařilo,“ usmívala se dobře naladěná a po postupu už uvolněná česká reprezentantka.

„Za postup jsem se původně chtěla odměnit návštěvou české restaurace a tatarákem, ale ta už bude mít asi zavřeno. Takže to asi bude pizza na pokoj,“ zakončila s úsměvem na tváři Bejlek.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace žen
SÁRA BEJLEK (194.) – Heather Watsonová (GBR, 161.) 3:6, 6:4, 7:5