Je to další milník, raduje se z postupu Fruhvirtová. Dešťovou pauzu si krátila fénováním

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Nejdříve tři neproměněné mečboly, pak déšť a úprk do útrob areálu. Chvíli to vypadalo, že tenisová nebesa prostě nechtějí Lindu Fruhvirtovou premiérově pustit do hlavní soutěže amerického grandslamu. Češka se ovšem nepříznivé koncovky nezalekla. Ve finále kvalifikace US Open přehrála Francouzku Chloe Paquetovou za dvě hodiny a 25 minut po setech 6:4, 3:6 a 6:3.

Úvodní sada utkání vyšla lépe Fruhvirtové. Hráčkám se nedařilo na servisu, k vidění bylo hned pět brejků. Náskok jednoho z nich si držela česká tenistka od sedmého gemu, načež čtvrtým setbolem rozhodla o vítězce úvodního dějství.

Ve druhém setu sedmnáctileté reprezentantce podání příliš nepomohlo. Natropila šest dvojchyb, na svém servisu uhrála pouhých 44 % výměn. Chloe Paquetová toho využila a srovnala krok.

Závěrečnou sadu měla 158. hráčka světového žebříčku pod kontrolou. Rozhodnout o svém postupu mohla už za stavu 5:2, kdy však neproměnila při podání Francouzky tři mečboly. Vzápětí bezmála na hodinu přerušil zápas déšť, jenže to Fruhvirtovou nerozhodilo. Ta se mohla téměř okamžitě po návratu na kurt radovat z cenné výhry.

Poprvé v kariéře si zahrajete hlavní soutěž dospělého grandslamu. Co na to říkáte?
Je to neuvěřitelné. Mám velkou radost, stejně jako můj tým a rodina. Jsem moc ráda, že se mi takhle vrátila má tvrdá práce. Byl to skvělý zápas plný neskutečných výměn, takže si ho podle mého užili i diváci.

Vítězství bylo pro vás velmi emotivní. Co se vám honilo po proměněném mečbolu hlavou?
Obrovská radost, že si tu mohu zahrát v hlavní soutěži. Byla jsem odhodlaná, věřila jsem, že to dokážu dopodávat. Všechny emoce šly ven, cítila jsem zadostiučinění.

Za stavu 5:3 jste nevyužila tři mečboly, následně bylo utkání kvůli dešti přerušeno. Předpokládám, že to není na psychické rozpoložení zrovna ideální…
Určitě to není nejjednodušší, ale myslím, že právě v těchto situacích se ukáže ta síla. U mečbolů si nemyslím, že bych to nějak pokazila. Zahrála prostě dobře, nicméně jsem měla stále brejk k dobru. Byla pak asi hodinová pauza, snažila jsem se tedy neztuhnout a nastoupit zpátky tak, abych utkání v následující hře ukončila.

Čím jste si pomáhala udržet koncentraci?
Nešla jsem si na hodinu sednout. Fénovala jsem si oblečení, nepočítala jsem totiž s tím, že budu potřebovat troje zápasové sady. Už jsem se byla převléct po prvním setu, kdy jsem byla kvůli velkému vedru a vlhku celá promočená. Potom jsem šla na rotoped a zase se rozcvičila.

Kam v žebříčku svých kariérních úspěchů postup do hlavní fáze US Open řadíte?
Určitě vysoko. Dostat se do hlavní soutěže dospělého grandslamu? Je to takový další milník – „big stage“ –, kterého chce dosáhnout každý tenista.

Už jste se mrkla na mobil, od koho tam máte gratulace?
Od mých nejbližších – ségry, mamky. Kromě rodiny také od fanoušků, ale ještě jsem to všechno neprojížděla. (usmívá se)

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace žen
Chloe Paquetová (FRA, 110.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (158.) 4:6, 6:3, 3:6