Pravidla pro vstup do USA se nezměnila. Djokovič bude na US Open chybět

- Jan Vojkůvka

Naděje Novaka Djokoviče, že by se do Spojených států přeci jen vydal, definitivně pohasly. Po určitých změnách pro občany USA se Centrum pro kontrolu a prevenci chorob (CDC) dlouho zabývalo přehodnocováním covidových pravidel také pro cizince. Ke změnám ale nedošlo a ve čtvrtek oficiálně svou absenci ohlásila i bývalá světová jednička.

Spojené státy v posledních týdnech přišly s několika změnami v přístupu k proti covidu neočkovaným občanům své země. Podle nově platných proticovidových opatření se k neočkovaným bude přistupovat stejně jako k očkovaným. Díky tomu vznikla určitá šance, že by se změn mohl dočkat i přístup k cizincům, kteří doposud museli mít za sebou plné očkování, pokud chtěli do Spojených států přicestovat.

Přehodnocování těchto pravidel trvalo dlouhé dva týdny, výsledek ale fanoušky Novaka Djokoviče příliš nepotěšil. V noci na čtvrtek přišla z Ameriky informace, že pro vstup na území Spojených států bude nadále nutné očkování proti covidu. Djokovič, který se očkovat nenechal, tím rázem přišel o možnost do New Yorku odcestovat.

Ve čtvrtek odpoledne oficiálně svou absenci potvrdil i Djokovič. „Bohužel, tentokrát nebudu moci odcestovat do New Yorku na US Open. Všem tenistům přeji hodně štěstí. Budu se udržovat v dobré kondici a pozitivním duchu a čekat na příležitost znovu hrát,“ napsal na svém Twitteru.

Djokovič v této sezoně kvůli covidu a neochotě se naočkovat přišel o kompletní australskou část sezony. Do Melbourne se sice na základě zdravotní výjimky vypravil, ale nakonec byl přinucen odcestovat ze země pryč, když mu byla výjimka zrušena a následně přišel také o vízum.

Kromě toho musel vynechat turnaje Masters v Miami a Indian Wells. Nyní zcela přišel o sérii turnajů na americkém kontinentu, kde se vedle nadcházejícího US Open už také hrála Masters v Montrealu a Cincinnati.

Vítěz letošního Wimbledonu, na kterém vybojoval 21. grandslamový titul, by se na kurty měl vrátit během Davis Cupu, jehož skupinová fáze se bude hrát od 13. září. Následně se zúčastní Laver Cupu, který startuje 23. září.