České derby ve Flushing Meadows ovládl Macháč. Bylo to zvláštní, líčí vítěz

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Přesně dvě hodiny trvalo české derby mezi Tomášem Macháčem a Zdeňkem Kolářem. Utkání 1. kola kvalifikace si podmanil první zmíněný, jenž potvrdil roli favorita a svého soupeře přehrál po setech 7:5, 4:6 a 6:1. „Bylo divné hrát proti Čechovi na takovém turnaji, nicméně jsme se Zdeňkem asi počítali s tím, že to bude z obou stran nervóznější,“ popsal své pocity v rozhovoru pro Tenisový svět Macháč.

Jednadvacetiletý Macháč se do Flushing Meadows přihnal z Polska. Přesněji z města Grodzisk Mazowiecki, kde na tamním challengeru oslavil svůj druhý letošní titul ve dvouhře. „Za triumf jsem vděčný. Stejně tak za to, jak jsem si poradil s přesunem do USA,“ pochvaloval si tenista, jenž se po přibližně tříměsíční pauze zaviněné zraněním vrátil na okruh ATP teprve srpnovým turnajem v Liberci.

Není tedy divu, že po zdravotní stránce se v zápase proti Zdeňku Kolářovi necítil stoprocentně. „Nějaké bolístky jsem si sem přivezl. Ale jsem šťastný, jak jsem to psychicky i fyzicky zvládl,“ těšilo rodáka z Berouna.

Macháč si připsal mezi dospělými na americkém grandslamu vůbec premiérovou kariérní výhru. Ta ale byla spíše otázkou času, vždyť beton je jednoznačně nejoblíbenějším povrchem 126. hráče světového žebříčku. „Vždy se na něj těším. Je to jednodušší, hraje se mi na něm lépe. Na antuce je třeba více kondice, občas to blbě skáče,“ nechal se slyšet v rozhovoru pro Tenisový svět.

Samotný zápas příliš atraktivní podívanou nenabídl, jelikož oba tenisté často chybovali. „Trenér říkal, že Zdenda není v úplně ideálním rozpoložení. Věděl jsem, že by mi to mohlo pomoct. Už v rozehře jsem se totiž necítil moc dobře, do utkání jsem se dostával až postupně.“

K nervóznímu průběhu mohl napomoct i fakt, že proti sobě na kurtu nastoupili dva kolegové z reprezentace. „Bylo to zvláštní. Ale je to tenis, musíme si na to zvykat, všichni Češi postupně míří nahoru. Vzájemně si pomáháme, jsem za to rád, ale v tomhle případě byla škoda, že jeden z nás musel skončit,“ mrzelo ho.

Zdeněk Kolář naposledy zvítězil v kvalifikaci Wimbledonu. Od té doby se představil na čtyřech antukových challengerech, přičemž vždy vypadl v první rundě. „Snažím se dělat pořád to stejné. V poslední době mě trápí i zdravotní komplikace, takže se nemohu ideálně připravit. Ale to k tenisu patří,“ zmínil.

Zda rodáka z Bystřice nad Pernštejnem fyzické problémy omezovaly i v kvalifikačním zápase, nechtěl komentovat. „Nechci to nijak rozebírat. Tomáš byl dnes lepší a po zásluze vyhrál,“ pochválil svého přemožitele pětadvacetiletý tenista.

A na rozdíl od Macháče ho český soupeř nerozhodil. „Jak už jsem říkal dříve, tohle moc neřeším. Je mi to jedno, na každého hráče se snažím připravit stejně. Zasmál jsem se, když jsem zjistil, že hrajeme s Tomášem spolu, ale víc jsem se tím nezaobíral,“ řekl.

Na Tomáše Macháče čeká v příštím kole kvalifikace další derby, tentokrát federální. Ve čtvrtek vyzve Slováka Jozefa Kovalíka (187.), jenž na úvod US Open porazil Rakušana Geralda Melzera (193.) po setech 7:5, 6:2.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace mužů
ZDENĚK KOLÁŘ (151.) – TOMÁŠ MACHÁČ (126.) 5:7, 6:4, 1:6